Dostupni linkovi

Eutanazirano skoro 18.000 svinja u Srbiji zbog afričke kuge


Afrička kuga svinja prvi put se u Srbiji pojavila 2019.
Afrička kuga svinja prvi put se u Srbiji pojavila 2019.

Skoro 18.000 svinja eutanazirano je u Srbiji iz poljoprivrednih gazdinstava u kojima je registrovana afrička kuga, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako navodi Ministarstvo, od početka godine do 27. jula izvršeno je uklanjanje 17.888 svinja iz gazdinstava i u njima urađena potrebna dezinfekcija prostora.

Dodaje se da je potvrđeno 1.569 slučajeva afričke kuge (AKS) kod domaćih svinja, od čega su 782 uginule, na 1.068 gazdinstava na teritoriji 32 opštine u 13 upravnih okruga širom zemlje.

Najugroženiji Banat i Beograd

Prema podacima Ministarstva, tom virusnom bolešću trenutno su najugroženiji teritorija Beograda i područja Braničevskog, Južnobanatskog i Srednjebanatskog okruga.

Do 27, jula, kako dodaju za RSE, u kontroli je izvršeno 307.118 nadzora i izvedeno 12.388 PCR ispitivanja.

"Apelujemo na vlasnike i držaoce da veterinaru prijave promene zdravstvenog stanja svinja, kako bi se izvršila brza dijagnostika bolesti i mere za sprečavanje širenja afričke kuge", saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Kao neki od simptoma afričke kuge svinja navedeni su uginuće životinja, gubitak apetita, krvarenja po koži i povišena telesna temperatura, otežano disanje, kašljanje i povraćanje.

Registrovana i kod divljih svinja

Navodi se da je ukupno 337 slučajeva AKS potvrđeno kod divljih svinja od početka godine, na teritoriji 24 opštine Nišavskog, Jablaničkog, Pčinjskog, Pirotskog, Braničevskog, Pomoravskog, Zaječarskog okruga i Grada Beograda.

"Uprava za veterinu preko veterinarskih organizacija na terenu prati zdravstveno stanje i sprovodi stalni nadzor u populaciji domaćih i divljih svinja i preduzima intenzivne mere u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti", saopštilo je Ministarstvo.

Navodi se da se pod nadzorom veterinarske inspekcije deo leševa svinja zakopava po određenoj proceduri, a deo prerađuje u objektima licenciranim za tu namenu.

"Kod zakopavanja se bira mesto na kom će biti sprečeno širenje virusa i zaštićena životna sredina. Prerada u objektima se obavlja na visokim temperaturama, sterilizacijom", navelo je Ministarstvo.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da je za uginule i ubijene svinje predviđena puna finansijska nadoknada vlasnicima životinja po hitnom postupku.

Afrička kuga svinja u Srbiji je prvi put dijagnostifikovana 2019.

XS
SM
MD
LG