Dostupni linkovi

Svilajnac: U kolektivnom centru nakon poplava ostaje 100 ljudi


Svilajnac
Nakon katastrofalnih poplava koje je izazvala reka Resava, situacija u Svilajncu se polako stabilizuje, ali će više od 100 građana, čije su kuće gotovo uništene morati duže vreme da ostanu u kolektivnom centru formiranom u Domu Vojske.

Predsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović, kaže za Radio Slobodna Evropa da skoro ceo grad ima struju i da se nada da će u petak građani dobiti i tehničku vodu. Prema njegovim navodima i ostale komunalne službe su maksimalno angažovane na otklanjanju katastrofalnih posledica vodene stihije.

Milanović međutim ističe da su u najtežem položaju građani koji još ne mogu da se vrate u svoje domove, koji su od juče smešteni u ovdašnjem Domu vojske.

“Iselili smo kolektivni centar koji je bio u Domu zdravlja i premestili ga u Dom Vojske Srbije koja nam ga je ustupila. Tu smo smestili stotinka ljudi koji duže vreme neće moći da se vrate u svoje domove. Njima redovno donosimo hranu i vodu, a pored njih, konstantno delimo oko 2.000 paketa hrane, flaširane vode i sredstava za higijenu”, kaže Milanović.


U Opštini Svilajnac do sada je više od 2.000 domaćinstava prijavilo štete od poplava, ali prema Milanovićevim navodima, to nije konačan broj jer deset opštinskih komisija i dalje na terenu popisuje štetu koja je ogromna.

“Prve procene pokazuju da je najveća šteta pričinjena u pkretnoj imovini, na automobilima, nameštaju i svemu onome što su građani imali u kućama. Praktično u 1.500 kuća više nema ničega: Štete na građevinskim objektima su manje i mislim da ih za rušenje neće biti više od desetak”, precizira predsednik Opštine Svilajnac.

U otklanjanje šteta i saniranje posledica nezapamćene poplave, uključene sve komunalne službe, stotine volontera, a angažovana je i oprema jedne specijalizovane jedinice iz Danske, koja je uspela da reši problem zagušene kanalizacije.

“Uz pomoć specijalne jedinice iz Danske uspeli smo da osposobimo najveći deo kanalizacionog sistema i da kroz njega ispumpamo vodu sa izvorišta, tako da smo već počeli da puštamo vodu u system, i ukoliko ne bude nekih većih havarija, nadam se da će građani već danas dobiti i tehničku vodu”, kaže je Milanović.
  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG