Dostupni linkovi

EU finansira razvoj ultrabrzog interneta


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Finansijski paket biće na raspolaganju od 1. janara sljedeće godine za istraživanja o naprednoj tehnologiji dugoročne evolucije (LTE), koja bi mogla da bude brža sto puta od sadašnjih mreža mobilne telefonije 3G, navodi Evropska komisija.

LTE tehnologiju trenutno isprobavaju operateri u Finskoj, Njemačkoj, Norveškoj, Španiji, Švedskoj i Britaniji, a EU će finansirati istraživanje o njenoj modernijoj verziji.

LTE tehnologija pretvoriće mobilne telefone u moćne mobilne kompjutere. Milioni novih korisnika dobiće pristup ultrabrzom internetu na svojim prenosivim uređajima.

Nova tehnologija mogla bi da donese niže cijene i povećanje brzine mobilne telefonije na jedan gigabit (hiljadu megabita) u sekundi, što bi omogućilo neograničen prenos televizijskog programa ili gledanje izabranih video sadržaja.

Video klipovi stižu i u štampane magazine


Američki magazin Entertainmet Weekly u septembru će na stranicama svog štampanog izdanja prvi u svijetu prikazati video oglase.

Tanki ekrani poput onih u mobilnim telefonima biće umetnuti u stranice i imaće svoje baterije za napajanje. Sa ekranom će biti spojen čip u koji može da se pohrani 40 minuta video materijala.


Prve video reklame u štampanim novinama biće prikaz programa američke mreže CBS i kompanije Pepsi.

Oglasi će se pojaviti u određenom broju kopija izdanja koje će 18. septembra biti distribuisano u Los Angelesu i New Yorku.

Procjenjuje se da će nova tehnologija biti mnogo skuplja od uobičajenih štampanih oglasa, ali oglašavači shvataju da je danas više nego ikada važno da privuku pažnju na svoje proizvode, kažu analitičari.

Većina poslodavaca provjeri kandidate za zapošljavanje na Facebooku


Gotovo 50 posto poslodavaca provjeri profile potencijalnih kandidata za zaposlenje na društvenim mrežama poput Facebooka.

Istraživački institut Harris Interactive napravio je anketu među 2667 poslodavaca koji su potvrdili da nakon raspisivanja natječaja i prikupljanja životopisa kandidata, potencijalne zaposlenike provjere na društvenim mrežama. Ček 45 posto poslodavaca provjerava kandidate, a dodatnih 11 posto to planira započeti već u sljedećim krugovima zapošljavanja.


Među poslodavcima, njih čak 35 posto je reklo da su na internetskim stranicama našli neke podatke zbog kojih kandidate nisu zaposlili ili uzeli u uži izbor.
Tvrtke koje su odbile neke kandidate zbog podatka s interneta su navele ove razloge:

1. Kandidat je postavio provokativnu ili neprikladnu fotografiju ili informaciju
2. Kandidat je napisao informaciju o svojem konzumiranju alkohola ili droga
3. Kandidat je na neprikladan način govorio o svojem bivšem poslodavcu,suradnicima ili klijentima
4. Kandidat je pokazao loše komunikacijske vještine
5. Kandidat je postavio diskriminirajuće komentare
6. Kandidat laže o svojim kvalifikacijama
7. Kandidat je objavio povjerljive informacije o prethodnom poslodavcu
XS
SM
MD
LG