Dostupni linkovi

Valovi i vjetrovi dramatično rastu širom svijeta


Satelitski snimak priobalja Japana prije i nakon zemljotresa i cunamija, mart 2011
Brzine oceanskih vjetrova kao i maksimalne visine morskih valova dramatično su se povećale u posljednjih 25 godina, pokazala je znanstvena studija.

Časopis Science piše kako je ta studija jedna od najkompletnijih te vrste ikad napravljenih.

'Pažljivom analizom satelitskih podataka došli smo do zaključka da su se brzine oceanskih vjetrova i visine morskih valova dramatično povećale u posljednjih 23 godine', rekao je profesor Ian Young, zamjenik ravnatelja Australskog državnog sveučilišta.

Objasnio je da se gornja granica visine valova južno od obale Australije podigla s pet na šest metara u posljednjih 20 godina.

'Ekstremni vremenski uvjeti su ti gdje bilježimo najveće pomake, ali to istovremeno znači i povećanje jačine samih vremenskih uvijeta'
, pojasnio je Young.

Govoreći u postocima, brzina oceanskih vjetrova povećala se za čitavih 10 posto u periodu od dvadeset godina, a maksimalna visina valova za sedam posto u istom periodu.

'Ovakvi rezultati mogu utjecati i na budući dizajn priobalnih građevina i drugih građevinskih struktura, kao i na samu izradu brodova
', naglasio je Young.

Napomenuo je i kako bi te promijene mogle znatno utjecati i na prijenos toplinske energije između mora i atmosfere, koja je već i sada jedna od velikih nepoznanica u jednadžbi klimatskih promjena. Studija je napravljena na temelju satelitskih podataka prikupljenih u periodu od 1985. do 2008. godine.
XS
SM
MD
LG