Dostupni linkovi

Kalifornija bez Schwarzeneggera


Bivši guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger u Moskvi, 12. oktobar 2010.
Arnold Schwarzenegger, nekadašnji svjetski prvak u bodibildingu, holivudska akciona zvijezda odlazi s mjesta guvernera Kalifornije, nakon sedam godina upravljanja tom najbogatijom američkom državom.Može i bez oružja, ali kad Arnold Schwarzenegger kaže: "hasta la vista" guvernerskoj poziciji, i dalje će Guvernatora pamtiti više po njegovim filmovima, nego po političkim uspjesima.

Nakon skoro dva mandata ovaj, po rodjenju Austrijanac, odlazi iz vlasti u trenutku kada ima samo 23 posto podrške birača. A tokom predizborne kampanje, 2003.godine, Schwarzenegger je, inače republikanac, obećao da će sarađivati s državnim zakonodavcima.

Tom je prilikom podsjetio na svoje lične veze s predsjednikom John F. Kennedy-jem. S jednom od najmoćnijih američkih političkih porodica Arnold je povezan preko supruge Marie Shriver.

"Znam da neki od vas kažu da zakonodavstvo i ja nikada nećemo naći rješenje za probleme. Ali naučio sam da ljudi često reagiraju na neuobičajene načine kad se nađu pred izazovima. Kao što bi rekao predsjednik Kennedy , 'Ja sam idealist bez iluzija'"
, rekao je on.

Kalifornija sa deficitom

Schwarzenegger je stupio na dužnost s obećanjem da će se fokusirati na budžet, ključno pitanje u državi s jačom ekonomijom od cijele Rusije, Brazila i Kanade. No, sada kad odlazi ostavlja Kaliforniju s deficitom od 28 milijardi dolara.

Predsjednik Rusije Dmitry Medvedev (desno), sluša guvernera Kalifornije Arnolda Schwarzeneggera tijekom njihovog susreta u Skolkovu izvan Moskve, 11. novembar 2010.

Nije uspio progurati teške, ali prijeko potrebne reforme, čak i kad mu je podrška javnog mnjenja bila izuzetno visoka.

Postigao je izvjesni uspjeh u poboljšanju zakonodavstva u oblasti ekologije, i upotrebe alternativnih izvora energije, poput solarne. Osvojio je i legije obožavalaca kad je smanjio kazne onima koji posjeduju manje količine marihuane.

Nije Schwarzenegger prva holivudska zvijezda koja upravlja Kalifornijom.

Ronald Reagan je bio poznati filmski glumac kad je preuzeo guvernersko mjesto 1967.godine, koje ga je kasnije odvelo i do Bijele kuće. Jerry Brown - koji je služio čak dva guvernerska mandata bio je poznat i kao čovjek koji je izlazio sa ženama iz visokog društva.

Arnold Schwarzenegger rado bi u utrku za predsjednika SAD, ali Ustav te zemlje ne dozvoljava naturaliziranim građanima da se usele u Bijelu kuću.

Zato je 63-godišnji glumac i guverner izrazio interese za pisanje knjige, odnosno angažman u zaštiti okoline. Može se očekivati dakle da ovo nije kraj karijere austrijskog bildera. Baš kao što kaže i njegov najpopularniji lik Terminator - "I'll be back" ("ja ću se vratiti").
XS
SM
MD
LG