Dostupni linkovi

Svijet pozdravlja hapšenje Gorana Hadžića


Serbia - Hague accused Goran Hadzic, the arrest of Fruska Gora in Vojvodina, 20Jul2011, Photo: RTS
Serbia - Hague accused Goran Hadzic, the arrest of Fruska Gora in Vojvodina, 20Jul2011, Photo: RTS
Hapšenje Gorana Hadžića jedna je od važnijih vijesti i u svjetskim medijima.

U svim emisijama vijesti, na internet stranicama novina objavljena je ova vijest, ali je vidno manje pažnje posvećenu bivšem lideru hrvatskih Srba.

U poređenju naravno sa količinom materijala i reakcija koje su pratile hapšenje vojnog lidera bosanskih Srba optuženog za genocid.

Samo dva mjeseca nakon hapšenja Ratka Mladića, uklonjena je "velika prepreka za reintegraciju Beograda u međunarodnu zajednicu", konstatuje agencija AP, javivši da je bivši predsjednik samoproklamovane Republike srpske krajine uhapšen na Fruškoj gori.

Agencija France press ističe kako je bivši lider hrvatskih Srba Goran Hadzić, poslednji od značajnih ratnih zločinaca koji je bio na slobodi“.

Poljski, češki i slovački mediji javili su hitno da su srbijanske vlasti uspjele uhapsiti poslednju "krupnu ribu" na listi haških bjegunaca.

Otvoren put ka EU

Uz to podsjećaju i da je, među ostalim, Goran Hadžić pred Haškim sudom optužen za zločine u Vukovaru, 1992.godine.

Češki dnevnik Pravo na svom sajtu navodi da je Hadžić poslednji bjegunac čijim je hapšenjem Evropska unija uvjetovala dalji napredak Srbije na putu ka punopravnom članstvu.

Lider bosanskih Srba Radovan Karadžić (levo) glavnokomanduji vojske Republike Srpske general Ratko Mladić (centar) i Goran Hadžić, predsednik Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj razgovaraju
Bivša glavna tužiteljica Tribunala u Hagu, Carla del Ponte, ocijenila je jutrošnje hapšenje "ogromnim uspjehom za međunarodno pravosuđe".

"Možemo reći da su sada svi optuženi za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije uhapšeni. Mandat Vijeća sigurnosti UN-a je ispunjen. To je jako bitno. Vjerujem da je sve učinjeno da svi odgovorni za ratne zločine budu uhapšeni i da se nađu pred sudom. To je važno za žrtve", poručila je Del Ponte.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin pozdravio je hapšenje posljednjeg haškog bjegunca i čestitao nadležnim organima na obavljenom poslu.

Sada Srbija ulazi u novi period u kome ce ključ uspjeha u pribiližavanju EU biti u regionalnoj saradnji i borbi protiv korupcije.
XS
SM
MD
LG