Dostupni linkovi

Brisbane pod vodom


Izlivanje reke Brizbejn i u daljini centar Brizbejna, 12. januar 2011.
Izlivanje reke Brizbejn i u daljini centar Brizbejna, 12. januar 2011.
Veliki poplavni talas stigao je na ulice Brisbanea, trećeg najvećeg grada u Australiji.

Prema očekivanjima voda bi mogla ući u oko 20.000 domova.

Centar grada, u kojem više nema struje, liči na grad duhova. Električna je energija namjerno isključena kako bi se spriječili požari ukoliko voda dodje i do generatora.

Dućani su zatvoreni, a ljudima se dijele vreće s pijeskom. Vlasti pozivaju stanovništvo da se evakuira ili ostane u svojim kućama.

Rijeka Brisbane, koja vijug kroz istoimeni grad s oko dva miliona stanovnika, izlila se na nekoliko mjesta, i očekuje se da će više od 6.500 građana potražiti utočište u tri evakuacijska centra.



Nivo poplave bi, prema procjenama stručnjaka, trebao u četvrtak biti najviši, a navodno će se zadržati do subote.

Predvidja se takodje da će vodostaj premašiti rekordnih 5,45 metara iz vremena prethodne katastrofalne poplave koja se u Brisbane-u desila 1974. godine.

Glavni grad već sedmicama poplavljene države Queensland na sjeveroistoku Australije, suočava se s kombinovanim poplavnim valom koji stiže iz opustošene doline Lockyear i od džinovske brane Wivenhoe, čiji su kapaciteti toliko preopterećeni da se povremeno mora otvarati kako ne bi došlo do provaljivanja vode.

Poplave u Queenslandu traju od kraja novembra i do sada su usmrtile više od 20, samo u ovoj sedmici ukupno 12. Broj nestalih osoba se popeo na 90.
XS
SM
MD
LG