Dostupni linkovi

Vanredna vijest

"Made In China" uskoro na Mjesecu


Charg`e 4

Kina je sve spremnija za svemirsku utrku prema Mjesecu. Mnogobrojne aktivnosti i događanja o njihovom svemirskom programu tijekom posljednjih mjeseci sve više dopiru u javnost.

Tradicionalno krajnje konzervativni po pitanju otkrivanja informacija izgleda da se Kinezi mijenjaju da ne bi izgubili tehnološku i medijsku bitku. Ye Peijian, voditelj lunarnog programa kineske svemirske agencije izjavio je kako se Kina sprema spustiti vlastitog astronauta na Mjesec u razdoblju od 2025-2030. godine, mada bi tehnološki gledano to mogli i nekoliko godina prije.

Da su Kineski inženjeri svoj posao shvatili ozbiljno te da u tome imaju i političku te financijsku potporu možda najbolje govore sljedeće činjenice. Ove godine uspješno završena 16 mjeseci duga misija Chang'e-1, 2010. dobiva nasljednika – Chang'e-2, sličan prethodniku, a u naravi tehnološki demonstrator za meko spuštanje na površinu našeg prirodnog satelita.

Tri godine kasnije Mjesečev lander (Chang'e-3) i pripadajući rover s Kineskom zastavom istraživat će tlo našeg prirodnog satelita. Godine 2017. Chang'e-4 ima zadaću sletjeti na Mjesec, uzeti dva kg uzoraka površine i vratiti ih na Zemlju, dok će novi rover ostati mjesecima istraživati pustinjske predjele našeg prirodnog satelita. U tom trenutku Kinezi će imati ispunjene sve preduvjete za početak programa slanja ljudi na Mjesec.

U međuvremenu, krajem 2010. u svemir će biti lansirana mala svemirska stanica klase Tiangong. Na nju će ubrzo pristati bespilotni svemirski brod Shenzhou-8 kako bi se ispitala tehnologija za spajanje brodova u orbiti te sustavi za održavanje života i boravka astronauta u postaji. Nekoliko mjeseci kasnije na Tiangong-1 će pristati Shenzhou-9 s dvočlanom ili tročlanom posadom.

Tiangong-1 će bit prva operativna svemirska stanica nakon Saljuta, Skylaba, MIR-a i ISS-a. Lansiranje svemirske stanice Tiangong-1 i brodova Shenzhou obaviti će se pouzdanom raketom-nosačem Long March-2F (Dugi Marš-2F).
  • 16x9 Image

    Rinko Golubović

    Počeo raditi 1969. na Radio Sarajevu kao spiker, a 1973. i na TV Sarajevo u informativnim emisijama. Okušao se u gotovo svim područjima novinarstva: od voditelja i urednika informativnih emisija, do emisija revijalnog karaktera.

XS
SM
MD
LG