Dostupni linkovi

Za 40 godina svijet će biti neprepoznatljiv


Ilustracija
Ilustracija
Na američkoj znanstvenoj konferenciji stručnjaci su upozorili kako će rast stanovništva i borba za resursima kojih je sve manje dovesti do "neprepoznatljivog" svijeta i to već oko 2050. godine.

Ujedinjeni narodi procijenili su kako će ove godine broj svjetskog stanovništva narasti do sedam milijardi, 2050. godine taj broj će doseći čak devet milijardi, a najveći rast stanovništva zabilježit će siromašne zemlje u Africi i Južnoj Aziji.

Kako prenosi AFP da bi se nahranila sva ta gladna usta u idućih 40 godina trebat će se proizvesti hrane koliko je proizvedeno u posljednjih osam tisuća godina.

Izjavio je to Jason Clay iz World Wildlife Organizacije. "2050. godine nećemo imati planet koji poznajemo ako se nastave današnji trendovi", dodao je Clay.

"Više ljudi, više novca, više konzumacije hrane, ali isti planet", rekao je Clay te apelirao na znanstvenike i vlade da što prije počnu s promjenama oko proizvodnje hrane."


Demografski stručnjaci pak apeliraju da se u zemljama u razvoju provede program planiranja obitelji kako bi se kontrolirao rast stanovništva.

"Posljednjih dvadeset godina vrlo se malo investiralo u programe planiranja obitelji, no sada je došlo vrijeme da se nešto učini po tom pitanju. Pogotovo zbog globalnog zatopljenja te cijene hrane"
, rekao je John Bongaarts iz neprofitne organizacije Vijeće stanovništva.

"Rast populacije mora se minimalizirati, a jedini način da se to učini je kroz program planiranja obitelji"
, rekao je John Casterline, direktor Inicijative za istraživanje stanovništva na sveučilištu u Ohiju.
XS
SM
MD
LG