Dostupni linkovi

Medvedev: Svi umešani u proteste u Moskvi biće kažnjeni


Rusija - sukob navijača sa policijom u centru Moskve, nakon što je (28) Jegor Sviridov, navijač Spartaka iz Moskve ubijen 4. decembra 2010, 11. decembar 2010.
Rusija - sukob navijača sa policijom u centru Moskve, nakon što je (28) Jegor Sviridov, navijač Spartaka iz Moskve ubijen 4. decembra 2010, 11. decembar 2010.
Oni koji stoje iza nasilja biće kažnjeni, obećao je ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev komentirajući nasilje u centru Moskve, u kojem je ozlijedjeno najmanje 30 ljudi.

Medvjedev je obećao da će poduzeti odlučne mjere protiv ultranacionalista i svih koji su učestvovali u moskovskim nemirima. „obračunaćemo se sa svima, u to možete biti sigurni“, objavio je ruski predsjednik na Twitter stranici.

Prošloga je vikenda jedan od navijača moskovske Sparte poginuo, što su njegovi klupski prijatelji iskoristili da se u subotu, 11.decembra, u znak protesta protiv načina na koji je vodjena istraga, sukobe s policijom.

Jegor Sviridov
, član radikalne navijačke grupe, navodno je ubijen tokom međurasne tučnjave s muškarcima iz Rusije u regiji Sjevernog Kavkaza.

Subotnje okupljanje, na kojem je oko 5000 prosvjednika , većina obučena u crne jakne i s kapuljačama na glavi, brzo se izrodilo u nemire. Počelo je izvikivanjem nacionalističkih parola, a nastavilo se bacanjem kamenja, praznih boca i santi leda na policiju. Napjevi iz "Rusija za Ruse" i parole protiv Kavkaza odjekivale preko trga u blizini kremaljskih zidova.

Policija u sukobu sa navijačima na Manezhnaia trgu nakon smrti Jegora Sviridova, 11 decembar 2010.
Amir Khuslyutdinov, vođa Spartakovog navijačkog kluba u Moskvi izjavio je novinarima da je nasilje greška ultranacionalista. On je zanijekao bilo kakve vezu između ultranacionalista i ruskih nogometnih navijača.

"Mogu sa sigurnošću reći da moskovski navijači nisu sudjelovali u tim dogadjajima", rekao je on.

Vodja Ruske nogometne unije Sergej Fursenko takođe je naglasio distancu izmedju ruskih nogometnih organizacija i nasilnih ultranacionalista.

"Nogomet je izvan politike. Još ću jednom ponoviti, nijedna partija ili politički pokret neće nas prisiliti da izvikujemo njihove patrole", kaže Fursenko.

Ministar unutrašnjih poslova Rashid Nurgaliyev za subotnje nerede krivi „lijeve ekstremiste“. Reporteri su medjutim na ulicama fotografirali demonstrante s rukom podignutom na nacistički pozdrav.

Policija kaže kako je ukupno uhapšeno 65-oro u Moskvi i oko 60 ljudi u Petersburgu.
Policija u sukobu sa navijačima na Manezhnaia trgu nakon smrti Jegora Sviridova, 11 decembar 2010.

Šef moskovske policije Vladimir Kolokoltsev brani ponašanje svojih službenika riječima da je „vlast koristila razumnu silu“.

"Reagirali smo u skladu sa stanjem na terenu. Čak smo se suzdržavali u upotrebi sile, ali policija ne može zažmuriti na takvo nasilje. Možda ćemo u budućnosti, ako se nešto slično ponovi, reagirati i žešće“, ističe Kolokltsev.

Analitičari tvrde da su navijači povezani s ultranacionalističkim grupama, koje i potiču nasilje. Isti izvori tvrde da je to velika sramota za Rusiju nakon što je FIFA odlučila da toj zemlji povjeri organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva 2018 godine.
XS
SM
MD
LG