Dostupni linkovi

Otkrivena dva gena za sprječavanje Alzheimera


Naučnici u Velikoj Britaniji i Francuskoj kažu da su otkrili dva gena za koja vjeruju da su povezani s početkom Alzheimerove bolesti

Naučnici vjeruju da će im ova otkrića biti od velike pomoći pri razvoju novih testova i tretmana bolesti.

Istraživanje, u kojem je sudjelovalo nekoliko britanskih univerziteta i francuski naučnici, a čiji su rezultati objavljeni u magazinu Nature Genetics, sprovedeno je na uzorcima DNK prikupljenih od dvadeset hiljada ljudi.

Alzheimerova bolest je najčešći oblik demencije kod starijih osoba i procjenjuje se da od nje u svijetu boluje oko trideset miliona ljudi.


Alzheimerova bolest je najčešći oblik demencije kod starijih osoba i procjenjuje se da od nje u svijetu boluje oko trideset miliona ljudi.
Britanski naučnici su identificirali dva gena, CLU i PICALM, za koje se zna da u mozgu imaju zaštitnu ulogu. Naučnici vjeruju da bi mutacije tih gena mogle "ili da ukinu tu zaštitnu ulogu ili čak pretvore zaštitnike u napadače".

Profesor Kevin Morgan sa Univerziteta u Nottinghamu je rekao da je ovo otkriće ukazalo na dva faktora u oboljenju - obradu holesterola i dio imunološkog sistema koji se bori s infekcijama.

"Ova otkrića nas upućuju na nove načine liječenja upotrebom konvencionalnih lijekova. Pitanje koje je sad pred nama je da li ćemo, ako spustimo nivo holesterola u krvi i smanjimo infekciju, smanjiti i broj ljudi koji obolijeva od Alzheimera",
rekao je profesor Morgan.
XS
SM
MD
LG