Dostupni linkovi

Vjernici se moraju vakcinisati prije hadža


Ilustrativna fotografija

Muslimani iz Velike Britanije morat će se vakcinisati protiv sezonske gripe ako žele putovati u Sadijsku Arabiju radi obavljanja hadža.

Saudijska vlada zahtjeva da sve hadžije iz Velike Britanije posjeduju potvrdu o vakcinaciji, koja je stara najmanje dvije sedmice, prije nego predaju prijave za vizu.

Oni će se morati vakcinisati i protiv gripe H1N1 ako vakcine budu dostupne prije obavljanja hadža u novembru, jer se vlasti boje epidemije koja bi mogla pogoditi njihovu zemlju.

Kao dodatnu mjeru opreza, Saudijska Arabija i Svjetska zdravstvena organizacija preporučuju rizičnim skupinama, poput hroničnih bolesnika, trudnica, djece i starijih osoba, da ne dolaze na ovogodišnji hadž.

Svake godine oko dva miliona muslimana iz cijelog svijeta dolazi u Meku, sveti islamski grad, kako bi obavilo ovaj vjerski obred.

Ministar civilnih poslova Saudijske Arabije, Shadid Malik je rekao da se ove mjere poduzimaju zbog rizika od okupljanja ogromnog broja ljudi.

"Neminovno je da se virus brzo proširi na događaju koji će okupiti dva miliona ljudi. A ove godine zabrinutost zbog gripe je povećana, posebno ako se radi o rizičnim skupinama ljudi. Zbog toga je važno da se svi vjernici koji planiraju dolazak na hadž obrate Ministarstvu vanjskih poslova kako bi dobili savjete za putovanje", rekao je Malik.

Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije će u Saudijsku Arabiju poslati delegaciju sačinjenu od doktora i konsultantskog osoblja koji će hadžijama pružati medicinsku i drugu pomoć, piše Telegraph.

Pronađen lijek za daltonizam


Što je zajedničko Billu Clintonu, Keanu Reevesu i majmunima Daltonu i Samu? Sljepoća na boje. A koja je razlika među njima? Dalton i Sam su prva stvorenja izliječena od ovog poremećaja.

Genetičari su otkrili lijek za daltonizam, te ponudili nadu milijunima koji ne razlikuju zeleno od crvenog. Znanstvenici sa Sveučilišta Washington, u Seattleu, i Sveučilišta Florida povratili su normalan vid dvojici za boje slijepih majmuna. Ista tehnika mogla bi biti sigurna i učinkovita i za sljepoću na boje i druge slične poremećaje čunjića mrežnice oka.

"Iako sljepilo na boje u manjoj mjeri ometa život, pokazali smo da se može liječiti kod primata, i to bez opasnosti po vid", rekao je profesor William Hauswirth, molekularni genetičar sa Sveučilišta Florida.
Poremećaj u raspoznavanju boja javlja se kod svih rasa, no najčešći je među bijelcima. Razvija se kod osam posto muškaraca bijele rase i tek kod 0,5 posto žena.

Oni koji pate od sljepila na crveno-zeleno ne mogu razlikovati boje u zeleno-crveno-žutom spektru. Zbog toga im je čitanje karata, korištenje interneta ili kupovanje odjeće koja se slaže po boji nemoguća. Poremećaj u raspoznavanju boja javlja se kod svih rasa, no najčešći je među bijelcima. Razvija se kod osam posto muškaraca bijele rase i tek kod 0,5 posto žena.

U studiji, objavljenoj u časopisu Nature, znanstvenici su objasnili na koji su način povratili normalan vid majmunima. U mrežnicu su im ubrizgali modificirani virus koji sadrži gen L opsin. Nakon 24 tjedana osjetljivost mrežnice na svjetlost pomakla se prema crvenom dijelu spektra. Zato su majmuni počeli vrlo lako razlikovati sive, zelene i crvene uzorke na ekranu. Dvije godine nakon tretmana majmuni nisu imali nikakve negativne posljedice zbog tretmana.
Znanstvenici zato sada traže dozvolu za eksperimentiranje na ljudima koji su slijepi na boje.

"Slijepi na boje se osjećaju zakinutima. Ako otkrijemo siguran način liječenja, bit će mnogo onih koji će željeti tretman", rekao je prof. Jay Neitz, sa sveučilišta Washington.

Poznate osobe slijepe na boje: Mark Twain, pisac; Peter Ebdon, glazbenik; Meat Loaf, pjevač; Jack Nicklaus, golfer; Bing Crosby, pjevač; Bill Clinton, bivši američki predsjednik; Keanu Reeves, glumac.
XS
SM
MD
LG