Dostupni linkovi

Otkriven planet samoubica veći od Jupitera


Planet je deset puta veći od najvećeg planeta našeg sunčevog sustava, Jupitera. Astronomi su ga nazvali WASP-18b po kratici svoje organizacije "Wide angle search for planets".

Planet WASP-18b je 2.2 milijuna kilometara udaljen od svoje zvijezde zbog čega uzrokuje plimu njezine plazme i u cijelosti mijenja njezin oblik sunca. Učinak je isti kao što Sunce uzrokuje plimu na more Zemlje. Planet su također prozvali i "samoubojicom" jer će se za nekih milijun godina zabiti u svoju zvijezdu.

Pojava planeta-samoubojice toliko je neuobičajena da se astronom Douglas Hamilton sa Sveučilišta u Marylandu zapitao postoji li logično i fizikalno objašnjenje za tu pojavu.

Zbog toga jer je vrlo očito da se radi o kozmičkom samoubojici, Hamilton kaže i da je moguće da neki temeljni fizikalni proračuni, na koje se oslanjaju svi astronomi, mogu biti – potpuno pogrešni.

"Ukoliko se planet nastavi spuštati niz svoju smrtonosnu spiralu, odgovor će biti jasniji i za manje od deset godina",
rekao je on.

Izgorio južnokorejski satelit


Inženjeri južnokorejskog Instituta za svemirska istraživanja objavili su da je izgorio satelit koji je u orbitu ponijela prva južnokorejska raketa.

Prva i druga faza odvajanja rakete odvijale su se po planu, ali jedan od dva poklopca oko satelita nije otpao na vrijeme.

"Poklopci su četiri puta teži od satelita, zbog čega raketa aktivirana u drugoj fazi nije mogla generirati dovoljan potisak da zadrži satelit u orbiti",
izjavio je zamjenik ministra znanosti Kim Jung-hjun.
On je objasnio da je drugi poklopac otpao 540 sekundi nakon lansiranja, ali da je do tada brzina rakete pala na 6,2 kilometra u sekundi. Da bi satelit ostao u orbiti potrebna je brzina od najmanje 8 kilometara u sekundi.

On je objasnio da je drugi poklopac otpao 540 sekundi nakon lansiranja, ali da je do tada brzina rakete pala na 6,2 kilometra u sekundi. Da bi satelit ostao u orbiti potrebna je brzina od najmanje 8 kilometara u sekundi.

Po njegovom mišljenju, satelit je vjerojatno pao natrag prema Zemlji, a potom je uništen negdje u atmosferi. Teško da će biti moguće naći ostatke satelita od samo 100 kilograma, ocijenio je dužnosnik.

Južna Koreja je već lansirala deset satelita, ali s inozemnih lansirnih rampi.

Južna Koreja se nadala da će uspješno lansiranje prve rakete dati nov zamah razvoju svemirske tehnologije u toj zemlji koja, kako se ocjenjuje, u tom pogledu još uvek znatno zaostaje za zemljama poput Japana, Kine, Indije, pa donekle i za Sjevernom Korejom.
XS
SM
MD
LG