Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja sprema novog vođu


Kim Džong Un (levo), najmlađi sin lider Severne Koreje Kim Džong Il (desno) pozira sa novoizabranim članovima centralnog rukovodstva telo Radničke partije u Pjongjangu, 29. septembar 2010.
Kim Džong Un (levo), najmlađi sin lider Severne Koreje Kim Džong Il (desno) pozira sa novoizabranim članovima centralnog rukovodstva telo Radničke partije u Pjongjangu, 29. septembar 2010.
Vojni razgovori dvije Koreje su završili bez značajnijeg pomaka. Kontakti Seula i Pyongyanga bili su prekinuti nakon što je, po ocjeni međunarodnih promatrača, Sjeverna Koraja potopila južnokorejski ratni brod pri čemu je poginulo 46 mornara. Sjeverni susjed to negira i nije spreman dati ispriku.

Istodobno, prvi put je u sjevernokorejskim medijima objavljena fotografija mlađeg sina komunističkog lidera , Kim Jong – Una, najvjerojtanijeg Kimovog naslijednika.
Vojnici prisustvuje svečanosti u čast severnokorejskog lidera Kim Džong-Il na njegovom ponovnom izboru, kao generalnom sekretaru Radničke partije, Pjongjang, 29. septembar 2010.

Radni sastanak vojnih izaslanstava trajao je samo dva sata i bio je prvi u zadnje dvije godine.

Zanimljivo je da je obnovu razgovora potaknuo Pyongyang, vjerojatno i kako bi izbjegao dalje, moguće, sukobe na spornoj zapadnomorskoj granici.

Prema južnokorejskim izvorima, Ministarstvo obrane u Seulu, zatražio je od Sjeverne Koreje ispriku zbog raketiranja svoga broda u maju kada je poginulo 46 mornara. Zatraženo je i procesuiranje odgovornih za taj napad. Sjever ni danas nije pokazao spremnost za ispriku i dalje ističe da ne mogu prihvatiti rezultate multinacionalne istrage koja ih smatra odgovornim za napad.

Analitičari ističu da je Pyongyang očito zatvorio poglavlje Cheonan i da su spremni „krenuti naprijed“, ali uočavaju da bi današnji pokušaj nastavka vojnih pregovora mogao imati neku vezu s činjenicom da je na naslovnici glavnog dnevnika Rodong Shinmun objavljena i fotografija mladjeg Kima u društvu sa starijim članovima partijskog vodstva.

Na nedavnom kongresu Komunističke radničke partije, koji je održan nakon 30 godina, sjevernokorejski lider ponovno je izabran za šefa stranke, a najmlađi sin dobio je čin generala sa četiri zvjezdice i položaj zamjenika šefa vojne komisije.

Fotografija pokazuje dužnosnike partije, a sin naslijednik sjedi, dva mjesta od svoga oca kojemu prilično nalikuje. Državni mediji prenose da je Kim Jong - Un bio nazočan snimanju.
Kin Jong -Un je treći sin sadašnjeg lidera, i najvjerojatniji budući šef trona komunističke dinastije koju je osnovao njegov djed Kim Il - Sung 1948. godine

Prethodno je samo na Zapadu bilo moguće vidjeti neke od fotografija iz mladićevog djetinstva, za kojeg se pretpostavlja da ima 27 ili 28 godina i da je školovan u Švicarskoj.

Kin Jong -Un je treći sin sadašnjeg lidera, i najvjerojatniji budući šef trona komunističke dinastije koju je osnovao njegov djed Kim Il - Sung 1948. godine.

Dobri poznavaoci prilika na korejskom poluotoku smatraju da je Unov brzi uspon neočekivan čak i za standarde najtotalitarnije države na svijetu kakvom se drži Sjeverna Koreja .

Nema sumnje da je 27 godišnjaka za naslijednika izabrao osobno otac, za kojeg se pretpostavlja da je imao jaki moždani udar 2008. Kim Jong - Il se poprilično skrhan bolešću, mršav i bljedunjav pojavio na Kongresu, ali po svemu sudeći i dalje mnogo toga drži pod kontrolom u Sjeverenoj Koreji .
XS
SM
MD
LG