Dostupni linkovi

Klunijevi 'stražari' nadgledaju mir u Sudanu


Američki super star Džordž Kluni
Američki super star Džordž Kluni
Humanitarna organizacija “Ne dok smo mi na straži“ (Not On Our Watch) čiji je osnivač Džordž Kluni, u saradnji sa Googlom, te agencijom Ujedinjenih nacija protiv genocida, od srijede će satelitskim putem nadzirati granicu između sjevera i juga Sudana, u želji da spriječe moguće ponavljanje nasilja uoči referenduma koji bi u januaru zemlju mogao podijeliti na dva dijela.

Tim eksperata za ljudska prava sa Harvard Unverziteta počeće se analizom satelitskih snimaka koji će pratiti kretanje vojnika u kritičnom području u kombinaciji sa izvješatjima sa terena, sve u cilju sprečavanja etničkog nasilja koje je posljednje decenije u Darfuru odnijelo na stotine hiljada života.

“Želimo da vidimo da li možemo napraviti pomak i obezbijediti sigurnost za te ljude", rekao je Nathaniel Raymond programski direktor Hravardovog projekta.

Predstavljajući ovu akciju u intervjuu magazinu Time, holivudski superstar Džordž Kluni otvoreno je rekao da im je namjera da utiču na ponašanje vlade u Sudanu koja se smatra odgovornom za podstrekivanje genocida u Darfuru.

Sudan - AMIS zaštitni korpus mirovnjaka
„Mi smo antigenocidni paparaci", objasnio je Kluni koji je u raznim humanitarnim projektima u Sudanu boravio četri puta od 2006. godine.

“Želimo im da uživaju u tom nivou popularnosti koji ja obično dobijam. Ako znate da će vaše aktivnosti biti praćene morate se ponašati znatno drugačije nego kada izvodite operacije u vakuumu", rekao je Kluni.

Projekat je takođe osmišljen da bi osramotio međunarodnu zajednicu ako ne preduzme akciju ukoliko sudanski režim na referendumu pribjegne nasilju.

“Ovo je kao da su postojale kamere 1943. godine u Aušvicu i sada možemo reći - OK ako vi momci ne želite da preduzmete ništa ovim povodom, to je jedna stvar, ali nećete moći reći da niste znali“, poručio je Kluni.

Zabrinutost za nove sukobe raste

Planirano je da nadziranje traje u narednih 6 mjeseci što će koštati oko 750.000 američkih dolara, a što će takođe pokriti i troškove iznajmljivanja satelita.

Kluni je osim posjeta Darfuru, zajedno sa prijateljima, takođe holivudskim zvijezdama, Donom Čidlom, Bredom Pitom, Metom Dejmonom i drugima, u više navrata sakupljao milione dolara pomoći za žrtve nasilja u tom području.

Januarski referendum, koji će odrediti hoće li južni Sudan postati samostalna država, izazvao je orgoman strah od ponovnog nasilja.
Nasilje između sjevera i naftom bogatog juga odnelo je 2 miliona ljudi, od koji su mnogi umrli od gladi

Glasanje je dio mirovnog sporazuma postignutog 2005. godine kojim je okončano dvodecenijsko nasilje između sjevera i naftom bogatog juga. Sukob je doveo do smrti od 2 miliona ljudi, mnogi su umrli i od gladi.

Zabrinutost među posmatračima, između ostalog i iz Međunrodne krizne grupe, stalno raste. Kako su saopštili, ni jedan od znakova posljednjih mjeseci ne sluti na dobro, a tenzije između sudanske Vlade i Sudanskog narodnog pokreta u zvaničnim izajavama kako se približava referendum u januru sve su oštrije.

Satelitski program nadziranja situacije u Sudanu, može se zahvaljući Googleu pratiti i na web stranici www.satsentinel.org.
XS
SM
MD
LG