Dostupni linkovi

Hu Đintao u posjeti SAD


Krovu Bele kuće ukrašen sa kineskim i američkim nacionalnim zastavama u Vašingtonu, 17. januar 2011.
Krovu Bele kuće ukrašen sa kineskim i američkim nacionalnim zastavama u Vašingtonu, 17. januar 2011.
Kineski predsjednik Hu Đintao stiže u utorak u četvorodnevnu posjetu SAD u, kako procjenjuju analitičari, ključnom trenutku za odnose dvije svjetske super sile.

Odnosi dvije zemlje u ovom su trenutku zategnuti kako zbog valutnog spora, jednako i zbog ljudskih prava te pitanja Tajvana.

No, uoči Huovog dolaska u Vašington, Kina je počela emitovanje promotivnog spota najbrže rastuće svjetske ekonomije, a kineska trgovinska misija potpisala je sa američekim kompanijama sporazum u vrijednosti od 600 miliona dolara.

Kineski predsednik Hu Đintao na ceremoniji otvaranja kongresa Kine i SAD u vezi sa strateškim i ekonomskim dijalogom između dve zemlje, Peking, 24. maj 2010.

Američki predsjednik Barak Obama u utorak uveče po centralnoevropskom vremenu će u Bijeloj kući biti domaćin, kako se navodi, privatne večere za kineskog predsjednika Hu Đintaoa.

Uslijediće razgovori u Ovalnoj sobi u srijedu, te zvanična državna večera. Dvije zemlje imaju velika očekivanja od samita.

Kako je rekla američka državna sekretarka Hilari Klinton "riječ je o kritičnom trenutku, odnosno vremenu kada će odluke koje se donesu i male i velike, oblikovati putanju budućih odnosa".

Portparol ministarstva inostranih poslova Kine, Hong Li, u Pekingu je takođe naglasio važnost samita, izražavajući nadu da će posjeta "promovisati pozitivnu saradnju u kinesko-američkim odnosima, označiti mapu sa novim pravcima za bilateralnu saradnju u novim oblastima i na većem nivou".

Odnos Kine i SAD u protekloj godini je dodatno zategnut zbog vrijednosti kineske valute juana, ogromne razlike u trgovinskoj razmjeni dvije zemlje, pitanjima ljudskih prava u Kini posebno u svijetlu odnosa prema dobitniku Neobelove nagrade za mir zatvorenom Liju Sajaobou, te pitanju Tajavana.

Očekuje se naravno da će jedna od važnih tema biti i nuklearne aktivnosti Sjeverne Koreje.

U cilju otpočinjanja pregovora u dobrom duhu kineska trgovinska misija danas je ugovorila sa američkim kompanijama poslove u vrijednosti od 600 miliona dolara, pred dolaska Đintaoa u Vašington, a posebna delegacija razmatra i druge mogućnosti.

Ljudska prava, Tibet i Tajvan

A na CNN-u će do sredine februara biti emitovan kineski promotivni video, koji će 300 puta dnevno biti puštan i na džinovskim ekranima na Tajms skveru u centru Njujorka.

Jednominutni video na kome su, između ostalog, prikazani košarkaška zvijezda Jao Ming, pijanista Lang Lang i astronaut Jang Livei, prvi put je emitovan sinoć.

Amerilčki i kineski predsjednici Barak Obama i Hu Đintao u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, 23. septembar 2010. godine

Video, kako se navodi prikazuje i obične ljude, a cilj je "da pokaže sliku jedne uspješene demokratske Kine koja se razvija i napreduje".

No, i pored širenja pozitivne atmosfere uči dolaksa Hu Đinatao kod Baraka Obame, šef kineske diplomatije već je, kao i više puta ranije, odbacio ogovornost Pekinga za valutni problem sa juanom i trgovinski gep između dvije zemlje.

"Kineska valutana politika je odgovorna. Kina je snažano i uporno posvećena reformi valutne politike. Veliki broj činjenica dokazuje da vrijednost juana nije razlog trgovinskog disbalansa između Kine i SAD", rekao je on.

Sve ovo pokazuje da zadatak američkog predsjednika neće biti nimalo lak imajući u vidu i da su zbog politike držanja niske vrijednosti juana, neki američki senatori zahtijavali od Obame snažnu akciju ptotiv Kine tvrdeći da je riječ o "nefer manipulaciji".

Hong Li je i u vezi toga poručio kako se nada da američki zakonodavci jasno razumeju važnost kinesko-američkih odnosa:

"I da će podstaknuti na zdrav i stabilan razvoj ekonomskih i trgovinskih veza između dviju zemalja, a ne nanijeti štetu ukupnim bilateralnim odnosima", poručio je Li.

Osim valute i trgovisnke razmjene, članovi američkog Kongresa od Baraka Obame očekuju da sa kineskim predsjednikom otvori i temu ozbiljnih optužbi na račun Pekinga zabog kršenja ljudskih prava, pitanja Tibeta te pitanja Tajvana.

Važna tema su svakako i nuklerne aktivnosti Sjeverne Koreje, sa kojima kineska strana ima kontakata, a ne manje važna tema biće i klimatske promjene.

XS
SM
MD
LG