Dostupni linkovi

Japan: Zabilježene i prve žrtve zračenja iz oštećene nuklearke




U subotu, dan nakon što je Japan je bio pogođen najsnažnijim zemljotresom u zadnjih 1.200 godina i nakon najrazornijeg cunamija do sada u tom dijelu svijeta, agencije javljaju o više od 1.800 mrtvih i nestalih i potpuno devastiranim sjeveroistočnim dijelom Japana.

Policija je danas javila o 685 mrtvih i 643 nestala. Međutim, te cifre ne uključuju 200 do 300 tijela nađenih na obali grada Sendaj koji je pogodio talas viši od 10 metara.

Podaci policije ne obuhvataju ni 300 do 400 tijela koja je vojska našla u luci Rikuzentakata takođe na istoku Japana, koju je cunami sasvim potopio.

Broj nastradalih se stalno povećava kako pristižu novi izvještaji, a zabilježene su i prve žrtve zračenja iz oštećene japanske centrale.

Najmanje tri stanovnika jednog japanskog grada u blizini nuklearne elektrane u kojoj se u subotu dogodila eksplozija, bilo je izloženo radijaciji.

Te tri osobe su bile među oko 90 pacijenata bolnice u gradu Futaba-machi i nasumično su izabrane radi testiranja na izloženost nuklearnom zralenju, objavila je japanska TV NHK.
Vlasti su naredile stanovnicima da se evakuišu iz područja prečnika 20 kilometara oko elektrane, u kojoj je otkrivena radioaktivnosti 1.000 puta veća od normalne.


Ozračene osobe o kojima pojedinosti nisu saopštene, moraće proći poseban tretman da bi se sa njih sprale radioaktivne čestice, ali njihovo stanje nije loše, javila je NHK.

Eksplozija se dogodila u subotu u centrali "Fukušima 1" gdje se srušio dio reaktorske zgrade.

Vlada je u subotu objavila da kućište reaktora nije oštećeno i pozvala stanovništvo na mir. Vlasti su naredile stanovnicima da se evakuišu iz područja prečnika 20 kilometara oko elektrane, u kojoj je otkrivena radioaktivnosti 1.000 puta veća od normalne.

I druga nuklearka, Fukušima 2 ima problema sa hlađenjem poslije zemljotresa. Tri reaktora te centale su izgubila dio kapaciteta za hlađenje, saopštila je firma Tokyo Electric Power,Tepco).

Centrale su 250 kilometara sjeverno od Tokija, u oblasti koja je u petak pogođena jakim zemljotresom magnitude 8,9 stepoeni po Rihteru.

Mogući novi zemljotresi

Još jedan zemljotres jačine 6,7 stepeni Rihterove skale u petak uveče je pogodio suprotni, sjeverozapadni dio Japana.

Fotogalerija: Zemljoters u Japanu, 11. 3. 2011.

Kako navodi agencija Frans pres, geofizičke službe upozoravaju da su mogući i novi zemljotresi.

Talasi cunamija izazvanog zemljotresom u Japanu, u petak uveče su u Kaliforniji povukli u okean bar petoro radoznalaca koji su ih gledali izbliza i teško oštetili luke.

Procjena štete u luci u Kresent Sitiju (Crescent Citi), naselju sa oko 8.000 stanovnika na krajnjem sjeveru Kalifornije, mjeri se milionima dolara. Brodovi i pristaništa su oštećeni i u Santa Kruzu, u središnjem dijlu priobalja Kalifornije.

Cunami je brzinom od 804 kilometra na sat - koliko i mlazni avion, preko Pacifika stigao do Havaja i Kalifornije.

Zemljotres skratio dan


Izuzetno jak zemljotres koji se u petak dogodio u Japanu je skratio trajanje dana, objavljeno je u petak uveče u Vašingtonu.

Geofizičar američke svemirske agencije NASA Ričard Gros (Richard Gross) je izračunao da je zemljotres ubrzao okretanje planete Zemlje za 1,6 mikrosekundi. Jedna mikrosekunda je jedan milioniti dio sekunde.

Najnovija promjena brzine rotacije Zemlje je nešto veća od promjene koju je izazvao prošlogodišnji zemljotres u Čileu.

Zemljotres 2004. godine na Sumatri je izazvao veću promjenu brzine okretanja Zemlje, skrativši dan za 6,8 mikrosekundi.

Zemljoters koji se u petak dogodio u Japanu je po jačini peti među zemljotresima izmjerenim u svijetu od 1900. godine.

Italijanski Institut za geofiziku i vulkanologiju je u petak saopštio da je zemljotres u Japanu za skoro 10 centimetara pomjerio osu rotacije Zemlje.
XS
SM
MD
LG