Dostupni linkovi

Izrael: Moshe Katzav proglašen krivim za silovanje


Bivši predsednik Moše Katsav stiže na sud u Tel Avivu, 30. decembar 2010.
Bivši izraelski predsjednik Moshe Katzav proglašen je krivim za silovanje zaposlenih u vrijeme dok je bio ministar turizma. Kazna će biti izrečena naknadno, ali bi mogao dobiti 16 godina zatvora.

Moshe Katzav je problijedio i promrmljao "ne,ne" dok je predsjednik suda George Karra čitao očekivanu presudu.

"Ako je neko koristio dvostruki jezik to je optuženik, a njegovi argumenti prema kojim je imao alibi su se raspali", kazao je sudac u Tel Avivu.

Svi članovi porodice, osim supruge Gile su bili s njim na sudu. Jedan od njegovih sinova je, tokom čitanja presude u više navrata kazao "to nije istina".

Sin Boaz, rekao je novinarima da će se porodica nastaviti boriti da dokaže Mosheovu nevinost.

"Nastavit ćemo hodati s visoko podignutim glavama, a uz Božju pomoć, dokazaćemo da je naš otac, osmi predsjednik Države Izrael nevin", rekao je on.

Izraelski predsednik Šimon na press konferenciji u UN, 06. maj 2009.

Silovanje, seksualno uznemiravanje i nepristojne radnje

Katzav je 19. marta 2009. godine zvanično optužen za "silovanje", "seksualno uznemiravanje" i "nepristojne radnje" nad tri zaposlenice u Ministarstvu turizma. Za njih dvije optužbe su dokazane.

Godinama je, u vrijeme dok je bio predsjednik Izraela, Katzav negirao sve optužbe. Tvrdio je da je meta najgoreg napada u istoriji židovske države. Javno je tvrdio da je žrtva organiziranih objeda koje proizvode „pravosudni organi na zahtjev tužitelja Menahema Masuza, te policija, političari i mediji“.

Moshe Katzav rodjen je 1947.godine u Iranu i jedini je izraelski predsjednik koji dolazi iz neke muslimanske zemlje. Kao mladić se politički aktivira u malom mjestu u blizini Tel Aviva, gdje s 24 godine biva izabran za gradonačelnika.

Najmlađi gradonačelnik će nakon osam godina ući u Kneset, a s trideset dvije godina postaje premijer Vlade. Oženjen je od 1969., a ima petoro djece i dvoje unučadi.

Za predsjednika države izabran je 2000 - te godine. Podnio je ostavku 2007 nakon što je pristao izjasniti se krivim za više seksualnih delikata, ali je nagodbu kasnije povukao. Ostavka je izazvala šok širom Izraela, ali s ograničenim političkim posljedicama.

Nedugo nakon izricanja presude predsjednik Šimon Peres je izjavio da ovo dokazuje kako „u Izraelu ne postoje dvije vrste građana, nego samo jedna – jednaka pred zakonom“.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu govori na godišnjem sastanku sa novinarima u Tel Avivu, 29. novembar 2010.

Premijer Benjamin Netanyahu izjavio je kako je ovo "tužan dan za državu Izrael i njene građane", ali je dodao da je suđenje pokazalo snagu pravosudnog sistema.

Ženske grupe su pozdravile presudu, tvrdeći da se optužbe za seksualno uznemiravanje prečesto ignoriraju.
XS
SM
MD
LG