Dostupni linkovi

Amerika i dalje čvrsto uz Izrael


Vojni inženjeri uklanjaju grafite naslikane na cementim blokovima koji su činili dio kontroverzne barijere u susjedstvu Gilo u Jeruzalemu, 15. avgust 2010.
Amerika je saopštila da je došao kraj nastojanjima da uvjeri Izrael da zamrzne obnovu jeverejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali. To je bio dio napora u pokušajima da se ožive bliskoistočni mirovni pregovori.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas saopštio je da su SAD na ovaj način priznale neuspjeh.

Direktni mirovni pregovori između Izraela i Palestinaca su ponovo zapali u ćorskokak nakon što su Sjedinjene Države odustale od pokušaja da ubijede Izrael da zamrzne izgradnju jeverejskih naselja na Zapadnoj obali.

Ovo je loša vijest nakon što je američki predsjednik Barak Obama u septembru Wašingtonu posredovao u obnavljanju direktnih razgovora dvije strane nakon pauze od 20 mjeseci.

Krouli: Mislili smo da bi tokom obnove moratorijuma napravili korak napred, međutim, došli smo do zaključka da to nije najbolji temelj za krenuti naprijed


Pregovori su međutim obustavljeni nakon što je desetomjesečni moratorij na izraelsku izgradnje na Zapadnoj obali istekao. Nakon više mjeseci intenzivne diplomatije, portparol američkog State Departmenta Filip Kruoli (Philip Crowley) saopštio je u utorak kako su nastojanja da dogovore novo zamrzavanja izgradnje naselja bila uzaludna.

"Mislili smo da bi tokom obnove moratorijuma na izgradnju mogao biti najbolji mehanizam da se unaprijedi smisleni i stalni dijalog između dviju strana, međutim, došli smo do zaključka da to nije najbolji temelj za krenuti naprijed", rekao je Krouli.

Jedan pomoćnik predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abasa (Abbasa) izjavio je da je "riječ o propasti američkih napore." Jaser Abed Rabo (Yasser Abed Rabbo) je iz Atine, gdje je u pratnji Abas koji je u službenoj posjeti Grčkoj, rekao je palestinski medijima da je Izrael ovim način zadao "udarac" SAD.

Sa druge strane, iz kancelarije izraelskog premijera Benjamima Netanjahua (Benjamina Netanyahua) saopšteno je da je: "Izrael i dalje odlučan nastaviti napore kako bi se postigao istorijski mirovni sporazum s Palestincima."

Netanjahu kaže da Izrael vjeruje da je moguće vidjeti - "da Palestinci ostvare suverenitet i da se istovremeno zaštiti većina izraelskih vitalnih nacionalnih i bezbjednosnih interesa".

No i pored očiglednog priznaja neuspjeha u nastojanjima da Izrael odgovori od gradnje na Zapadnoj obali portparol State Departmenta Krouli, rekao je kako će Vašington nastaviti da traži načine da deblokira bliskoistočni mirovni proces.
Palestina - Izrael - Palestinski radnici čekaju prijeći prijelaz u Izraelu da bi radili, barijera u gradu Vitlejem na Zapadnoj obali, 23. avgust 2010.

"Mi ćemo nastaviti razgovore sa obijema stranama i pokušati pronaći način da se stvori ona vrsta povjerenja da će na kraju, nadamo se, rezultirati direktnim pregovorima"
, kaže on.

Krouli je je takođe najavio da bi izraelski i palestinski pregovarači trebali posjetiti Washington sljedeće sedmice gdje bi uz pomoć američke administracije tražili način za oživljavanje blikoistočnog mirovnog procesa.

Tako su se, palestinsko-izraelski mirovni pregovori, čini se vratili na početak ove godine, kada je američki izaslanik Džordž Mičel (George Mitchell) započeo posredovanje između dvije strane.

Na obnovljenim razgovorima u Vašingtonu 2.septembra , Abas i Netanjahu obećali su da će tražiti sporazum o temeljnim pitanjima u roku od jedne godine - uključujući i granicama buduće palestinske države, sudbini palestinskih izbjeglica, kao i status Jerusalima.
Palestinci su se povukli iz razgovora rekavši da neće pregovarati dok jevrejski naseljenici grade na teritoriji njihove buduće države.

No, Palestinci su se povukli iz razgovora kada je moratorijum na izgradnju naselja na Zapadnoj obali istekao 26. septembra, rekavši da neće pregovarati dok jevrejski naseljenici grade na teritoriji buduće države.

Netanjahu je ponudio da obnovi moratorijum na gradnju ako Palestinci priznaju Izrael kao jevrejsku državu.

U pokušaju da oživi direktne razgovore, Vašington je ponudio Izraelu paket stimulansa kao što su diplomatske garancije u zamjenu za tri mjeseca obustave gradnje.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu 1967, naseljavanjem gotovo 500.000 Jevreja u više od 100 naselja. Ta se naselja prema međunarodnom pravu smatraju protupravno izgrađna, iako Izrael to osporava.
XS
SM
MD
LG