Dostupni linkovi

Iran poziva na kontrolu svojih nuklearki


Kompleks Natanz u kome se obogaćuje uranijum u centralnom Iranu, februar 2007.
Kompleks Natanz u kome se obogaćuje uranijum u centralnom Iranu, februar 2007.
Teheran je pozvao nekoliko ambasadora akreditovanih u Međunarodnoj Agenciji za atomsku energiju (IAEA) u Beču da posjete nuklearna postrojenja u Iranu.

Poziv stiže uoči nove runde pregovora o kontrovereznom nuklernom programu islamske republike krajem mjeseca u Istanbulu.

Portparol Minsitarstva vanjskih poslova Rahmin Mehmanparast, saopštio je da se poziv za posjetu postrojenja u Iranu odnosi na predstavnike šest zapadnih država uključnih u pregovore o spornom nuklearnom programu.

"Novim potezom, pozivanja ambasadora različitih zemlja da posjete naša nuklearna postrojenja, još jednom smo pokazali dobru volju naše zemlje u pogledu saradnje i mirnodopskih aktivnosti", kaže on.

Šest sila uključenih u pregovore su Velika Britanija, Francuska, Kina, Rusija, SAD i Njemačka.

Saopšteno je da se poziv odnosi na EU i zemlje pokreta nesvrstanih uglavnom one u razvoju. Iz Rusije je potvrđeno da su i oni dobili poziv.

Bez američkih predstavnika

Portparol kineskog ministarstva inostranih poslova, Hong Li, takođe je potvrdio da je Kina među pozvanima, ali nije saopštio nikakave druge detalje.

Sam portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Mehmanparast, odgovarajući na pitanje da li će i predstavnici SAD biti pozvani, poručio je da će lista pozvanih država biti objavljena nakon što bude, kako je rekao, završena.

Prema Associeted pressu, jedan neimenovani diplomata Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koji je vidio pismo Teherana, saopštio je da Sjedinjene države, nijesu među pozvanim zemljama.

U prvoj reakciji portparol američkog State Departmenta, Mark Toner, rekao je poziv nije zamjena "za to da Iran ispunjava svoje obaveze da sarađuje s IAEA".

Mark C. Tone, portparol američkog State Departmenta
Mehmanparast nije rekao koji nuklearna postrojenja će izaslanici posjetiti, ali pomenuti neimenovani diplomata u razgovoru za AP, rekao je da će uključivati nuklearne elektrane u Bušhru, te postrojenja za obogaćivanje uranijuma u Natanzu.

Dok se Bušher već nalazio pod posmatranjem Međunarodne agancije, postrojenje za obogaćivanje uranijuma Natanz je ključna sporna tačka između Irana i Savjeta bezbjednosti UN.

Svjetska organizacija je naime zabrinuta da bi tehnologija koja se koristi za obogaćivanje uranijuma, „u mirnodopske svrhe“, mogla da obogaćuje uranijum na zanatno većem nivou koji bi mogao izazvati i nuklearnu eksploziju, zbog čega su Iranu i nametnute četvorostruke sankcije UN.

Novi razgovor o nuklearkama

Prošle je godine zvanični Teheran obavijestio UN agenciju, da će Natanzu početi izgradnja novog postrojenja za obogaćivanje uranijuma u martu ove godine.

Obilazak postrojenja prema planu Teherana trebao bi se dogoditi uoči nastavka razgovora u Istanbulu krajem mjeseca, za koje još nije dogovoren tačan datum.

“Posjeta će biti prije sljedeće runde pregovora u Istanbulu", rekli su zvaničnici u Teheranu.

U Međunrodnoj agenciji za atomsku energiju raste frustarcija zbog odbijanja Teherana da sarađuje sa inspektorima, te odbijanja Irana da zaustavi program obogaćivanja uranijuma.

Iranski pregovarači su bez dvoumljenja odbili da razgovaraju o takvim zahtjevima na predstojećem sastanku u Istanbulu.
XS
SM
MD
LG