Dostupni linkovi

Iran: Režim u strahu od Zelenog pokreta


Majles (parlament) pozvao je članove na suđenje Musaviju i Karubiju, Teheran, 15. februar 2011.
Majles (parlament) pozvao je članove na suđenje Musaviju i Karubiju, Teheran, 15. februar 2011.
Zastupnici iranskog Parlamenta tražili su da se sudi čelnicima opozicije zbog organiziranja anti-vladinih demonstracija u Teheranu.

Analitičari tvrde da je to jasan znak kako su pripadnici vlasti u panici jer je Zeleni opozicijski pokret očigledno i dalje snažan, iako ga je režim pokušao slomiti.

"Musavija i Karubija treba ubiti! Musavija i Karubija treba ubiti!"

Ako ste pomislili da su ovo skandiranja demonstranata na ulici, prevarili ste se. To izvikuju zastupnici Parlamenta u Teheranu koji traže smaknuće Karubija, Musavija i Hatamija.

Dakle, lidera opozicije koji su 14. februara na ulice izveli ljude u znak solidarnosti s revolucionarnim događanjima u Egiptu i Tunisu. Dvoje je tom prilikom poginulo.

Dvije stotine i dvadeset jedan zastupnik potpisali su peticiju kojom se traži suđenje i kazna vješanjem za Mir Hoseina Musavija i Mehdija Karubija. Uz ovu dvojicu optužuje se i predsjednika Mohameda Hatamija.

Ovo nije prvi put da su iranski dužnosnici tražili suđenje dvojici opozicionara. Učinili su to već nekoliko puta od 2009.godine, kada su prvi put organizirani protesti zbog reizbora Ahmadinedžada za predsjednika.

Nerazumni potezi vlasti

Do sada, međutim, pozivi nisu pokrenuli na akciju jer se vlast boji da bi hapšenje lidera opozicije od njih stvorilo heroje, a pri tome ojačalo opoziciju koja je poprlično umrtvljena u Iranu.

Protest u Iranu, 14. februar 2011.
Nader Hašemi, koji podučava bliskoistočnu politiku na Univerzitetu u Denveru vidi paniku u redovima iranske vlasti.

"Prijetnje nasiljem i pozivi za egzekucijom posljednja su utočišta ljudi koji su izgubili bitku s idejama. Oni javnost ne mogu pobijediti argumentima, pa ih moraju ponižavati, zastrašivati i vješati. Režim je u panici jer se plaše da je Zeleni pokret popularniji u masama i da ima veći broj pristalica", kaže on.

Profesor Hašemi naglašava kako je vjerovatnoća da se Musavija i Karubija dovede pred sud sada veća nego ikad.

I boji se da je vlast u takvom strahu da će posegnuti čak i za nerazumnim potezima, koliko god to koštalo.

Valentinski protesti na ulicama iranskih gradova najznačajniji su u posljednje dvije godine. Od demonstracija protiv reizbora Mahmuda Ahmadinedžada za predsjednika.

Demonstranti su upozoravali iranskog vrhovnog vođu Hamneija: "Otišli su Mubarak i Ben Ali! Red je na Seyed Alija!"
XS
SM
MD
LG