Dostupni linkovi

Egipat: Nedjelju dana bijesa


Egipatski vojnik puca u vazduh kako bi rasterao demonstrante koji su napali nekoliko civila misleći da su policajci u civilu, Kairo, 31. januar 2011.
Egipatski vojnik puca u vazduh kako bi rasterao demonstrante koji su napali nekoliko civila misleći da su policajci u civilu, Kairo, 31. januar 2011.
U Egiptu, sedmi dan za redom, traju demonstracije, a okupljeni građani obećavaju da će ostati na ulicama sve do svrgavanja s vlasti dugogodišnjeg predsjednika Hosnija Mubaraka.

Dok traju evakuacije stranih državljana, Mubarak je od novog premijera Ahmada Shafika zatražio da uspostavi mir u zemlji.

Desetine hiljada ljudi i dalje je na centralnom kairskom trgu, odakle će, najavljuju, i krenuti marš pod nazivom "protest miliona", nadajući se da će tom manifestacijom označiti i kraj sadašnje vlasti u Egiptu.

Vojska mora birati između Egipta i Mubaraka, pisalo je na jednom od transparenata na trgu Tahrir, gdje su demonstranti dijelili hranu s vojnicima čiji je zadatak vraćanje reda na ulice grada.

Pokušavajući ponovno uspostaviti kontrolu, Mubarak je produžio policijski sat, a novom premijeru Ahmadu Shafiku je naložio da progura političke reforme.

Protesti u Egiptu centralna su tema i sastanka ministara vanjskih poslova država Evropske unije u Brusselesu.

One tradicionalno imaju bliske odnose s Egiptom, a evropski lideri oprezni su u izjavama.

Prva reakcija bila je da Egipćani imaju pravo na okupljanje uz podržavanje njihovih poziva na reforme.

Izrael podržava Mubaraka

Izrael je tokom vikenda pozvao SAD-a i više evropskih zemalja da ne kritikuju egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka kako bi se sačuvala stabilnost u regionu. Izreal smatra da je u interesu Zapada očuvanje stabilnosti egipatskog režima.

Boraveći u Jerusalemu, bivši britanski prmijer Tony Blair je u ponedjeljak kazao kako je predsjednik Mubarak snažan partner u bliskoistočnom mirovnom procesu.

Gužva na međunarodnom aerodromu u Kairu, 31. januar 2011.
"Želimo i dalje imati Egipat u tom procesu jer je to važno za stabilnost regije. Zato i kažem da nije samo stvar vratiti ljude s ulice u kuće nego je glavno provesti promjene u pravom smjeru", naglasio je Blair.

Svoja, a vjerojatno i strahovanja Zapada, Blair je izrazio u sljedećoj rečenici: "Muslimansko bratstvo je vrlo organizirano. Budite uvjereni da su oni vrlo sposobni, što god da se desi, da preusmjere događaje u drugom pravcu".

U šestodnevnim nemirima u Egiptu ubijeno je više od 110 osoba, a na ulicama vlada haos, pljačke i silovanja. Više hiljada zatvorenika pobjeglo je u nedjelju navečer iz zatvora Vadi Natrun udaljenog oko stotinjak kilometara od Kaira.

Egipatske vlasti zabranile su rad arapskoj televiziji Al Jazeera i ukinule akreditacije njihovim novinarima koji su izvještavali o antivladinim demostracijama i davali "veliki prostor opoziciji".

Istovremeno, vlasti u Kairu ukinule su internet i ometaju mobilni telefonski saobraćaj, jer vjeruju da se na taj način mobiliziraju demonstranti.

Očevici kažu da na kairskom aerodromu vlada haos, pošto mnogi strani turisti, kao i domaći građani, pokušavaju da napuste zemlju, jer se očigledno plaše novih još većih nemira.
XS
SM
MD
LG