Dostupni linkovi

Virtualni biznis i poslovanje u pidžami


Ilustracija
Autor: Fiona Graham, BBC, priredila Ena Stevanović

Dok sjedite u svom uredu i radite do kasno poslijepodne, sanjate o tome da započnete svoj vlastiti biznis i budete sam svoj gazda.

Ali onda shvatite koliko sve to košta- poslovni prostor, IT infrastruktura i osoblje te zaključite kako si to ipak ne možete priuštiti. Ili možda možete?

Poslovanje od kuće nije ništa novo. Tehnologije kao što su internet i novi, jeftiniji softveri pružaju nove mogućnosti za poslovanje. Jeftini internet telefonski servis vam omogućava da budete u kontaktu sa cijelim svijetom.

Jamie Waldegrave i Chris Huey su se upoznali na univerzitetu u Durhamu prije nego što su dobili posao kao financijski stručnjaci. U oktobru su napustili svoj posao i odlučili započeti vlasitit biznis. TipToken je njihova web stranica za grupnu kupovinu i aktivna je tek tri mjeseca.

Waldegrave kaže da je napredak za sada veoma obećavajući.

„Vrlo smo zadovoljni reakcijama. Potrebno je vrijeme da bismo se razvili, ali brojke idu u pravom smijeru. Imamo sve više prometa na stranici i sve više prodaje, što je vrlo dobro“,
navodi Waldegrave.
Waldegrave: Ne moramo brinuti o veličini ureda, ne moramo brinuti o zakonu o radu. Sve to bi nas dosta usporilo.

Waldegrave i Huey su prijatelji i jedini stalni zaposlenici u svojoj firmi. Za sve ostale vrste poslova koriste freelancere i nije im potrebno osoblje s punim radnim vremenom.

Biznis se obavlja na internetu. Putem Skype-a komuniciraju sa dizajnerima iz Indije, a za sve ostale vrste IT potreba, oslanjaju se na servise koji su dostupni svuda, tako da mogu razmjenjivati podatke sa osobljem u cijelom svijetu.

Počeli su s vrlo malim budžetom i Waldegrave kaže da je mogućnost online poslovanja jedini razlog što postoje:

„Ne moramo brinuti o veličini ureda, ne moramo brinuti o zakonu o radu. Sve to bi nas dosta usporilo. Možemo raditi stvari puno brže,“
kaže Waldegrave.

Osnova je u povjerenju


Waldegrave kaže da je ključno izgraditi dobar odnos sa radnicima koji su udaljeni.

„Mi podrobno ispitamo svakoga prije nego što ga zaposlimo i trudimo se da nemamo previše različitih ljudi“, rekao je Waldegrave.

Međutim, postavlja se pitanje koliko daleko se može ići u tom virtualnom vođenju biznisa.

Xenios Thrasyvoulou, izvršni direktor kompanije smatra da postoje granice.

„Nije tačno da možete biti 100 posto virtualna kompanija jer na kraju dolazi to toga da sve postaje vrlo iscrpljujuće za onoga ko je vlasnik. Potrebna je srž iz koje će se sve razviti“,
objašnjava on.

Jack Waley-Cohen, izvršni direktor firme Lingo24 se slaže s ovom tvrdnjom. Ova firma za prevođenje je počela virtualno, ali sada ima 130 članova osoblja na četiri kontinenta.

„Prije nego što smo dobili svoj prvi ured, bio sam ubijeđen da možemo nastaviti poslovati virtualno, ali generalno mislim da smo došli do tačke kada je potrebno da imamo ljude na okupu. Ne nužno cijelo vrijeme, ali barem dio vremena“
, rekao je Waley-Cohen.
Ilustracija

Waley-Cohen smatra da je virtualno poslovanje vrlo dobro za početak i da ima velike prednosti.

„Raditi virtualno na početku je značilo raditi malo više inteligentno“
, kaže on.

Ova firma za svoje poslovanje koristi mnoge besplatne i javno dostupne servise kao što su Skype, Google Apps, Dropbox i Yammer.

Sami u gomili


Međutim, postoje i određeni nedostaci. Jedan od ključnih problema je osoblje koje radi u izolaciji.

Textappeal je još jedna kompanija koja posluje virtualno. Osnovana je u Parizu i radi prevode za reklamnu i marketinšku industriju, što zahtijeva ne samo poznavanje jezika već i to da se reklame i natpisi prevode u duhu jezika i kulture.

Textappeal trenutno posluje u 151 državi i sa poznatim brendovima kao što su Nikon, Swarovski i Nokia.

Jedan od osnivača firme, Elliot Polak kaže da se radnici ponekad osjećaju izolovano.

„Ideja da svi mogu raditi od kuće je vrlo dobra, ali većina ljudi želi biti sa drugim ljudima, to ih više stimulira i vodi ka boljim idejama“
, ocjenjuje Polak.

Iz kompanije tvrde da se trude da se svi radnici osjećaju kao dio tima te obezbjeđuju svojim najuspješnijim radnicima putovanja do glavnog ureda kako bi provodili vrijeme jedni s drugima.

Pidžama party


Ali za virtualne poslodavce tu sve ne završava. Ako želite da vaša novonastala kompanija ima prestižniju adresu nego što je vaša spavaća soba, možete se obratiti kompanijama koje će vam obezbijediti poštansku adresu, telefonske usluge i salu za sastanke kada ste u gradu.

Jedna od tih kompanija je Executive Offices i njihov izvršni direktor je John Drover. U kompaniji smatraju da su od velike pomoći virtualnim poslodavcima.

A ukoliko želite biti doista virtualni i održati sastanak dok ste još u pidžami, obratite se virtualnoj kompaniji Second Life.

Adam Nelson
, izvršni direktor ove kompanije kaže da stotine virtualnih poslodavaca koristi usluge Second Life-a kako bi organizirali 3D sastanke i konferencije sa svojim udaljenim radnicima.

„Poslodavci mogu kreirati svoj vlastiti virtualni prostor i osmisliti svoje 3D sadržaje i aplikacije koje odgovaraju njihovim specifičnim potrebama“
, kaže Nelson.

IBM je održao globalnu konferenciju na Second Life-u, Northrop Grumman ga je koristio za obuku osoblja, a Dječija bolnica u Čikagu ga je koristila za kreiranje simulacije u slučaju katastrofe.

Virtualna prisutnostGovekar: Godinama govorimo o globalizaciji, ali do sada nismo imali odgovarajuće oruđe da bismo je dosegli. Sada imamo.
Milind Govekar
, tehnološki analitičar Gartnera kaže da je ovo samo početak.

„Godinama govorimo o globalizaciji, ali do sada nismo imali odgovarajuće oruđe da bismo je dosegli. Sada imamo“
, navodi on.

Govekar smatra da je ključno u tom smislu upravo virtualno poslovanje koje se iznimno razvilo proteklih godina.

„Imam ideju i želim nešto uraditi. To nešto je jeftino i daje mi otvorenu mogućnost da pokušam“
, kaže Govekar i dodaje:

„To je također i generacijsko pitanje. Ova nova generacija koja počinje raditi se osjeća dobro u virtualnom svijetu. Oni su digitalna generacija i odrasli su uz kompjutere.“
XS
SM
MD
LG