Dostupni linkovi

Australski mediji za slobodu Assange-a


Julian Assange osnivač Wikileaksa se vidi kroz teško zatamnjen prozor policijskog vozila na putu do Vestminsterskog prekršajnog suda u Londonu, 14. decembar 2010.
Osnivač internet stranice WikiLeaks Julian Assange, još je u Londonu. Britanski sud odlučuje o tome da li će biti izručen Švedskoj na osnovu optužbi za navodno silovanje i seksualno zlostavljanje u toj zemlji. Paralelno, australijski su mediji ustali u odbarnu svog sugrađanina braneći time slobodu štampe.

Usprkos osudi iz Vašingtona i drugih zemalja, Assange je majci Christine, iz zatvorske ćelije u Londonu poručio da je i dalje posvećen objavljivanju tajnih diplomatskih prepiski američkih diplomata.

"Moja se uvjerenja nisu promijenila. Ostajem iskren prema idealima koje sam izrazio. Ove okolnosti to neće promijeniti. Ako ništa drugo, ovaj proces je uvećao moju odlučnost da su ti ideali iskreni i korektni", prenijela je majka Juliana Assangea sinovljeve riječi.
Demonstrant drži baner za podršku Wikileaksa i njegovog osnivača Juliana Assange-a

Australski mediji su u međuvremenu ustali u odbranu osnivača WikiLeaksa i upozorili da će se odlučno suprotstaviti svim zabranama i sudskim gonjenjima u vezi s objavljivanjem dokumenata na toj internetskoj stranici.

U otvorenom pismu Vladi direktori pisanih i audiovizuelnih medija osuđuju reakciju Canberre nakon što su na internetu objavljeni deseci hiljada diplomatskih telegrama.

Premijerka Julia Gillard okarakterizirala je Assangea "neodgovornim", a stranicu WikiLeaks "nelegalnom".

WikiLeaks je "dio medija" i nema nijednog dokaza da je objavljivanje diplomatskih telegrama dovelo u opasnost osobe ili nacionalnu sigurnost, smatraju autori pisma. Kažu kako su "odlučno protiv svakog pokušaja da se proglašava nelegalnim objavljivanje tih dokumenata".

Australijski mediji: Pokušati brutalno zatvoriti WikiLeaks jeste ozbiljna prijetnja demokratiji koja počiva na slobodnoj i neustrašivoj štampi


"Pokušati brutalno zatvoriti WikiLeaks, prijetiti progonom onima koji objavljuju dokumente i vršiti pritisak na firme da prekinu svoje trgovinske aktivnosti s WikiLeaksom je ozbiljna prijetnja demokratiji koja počiva na slobodnoj i neustrašivoj štampi", navodi se u pismu direktora australskoj premijerki.

Oni ističu da je količina objavljenih telegrama sigurno "bez presedana", ali WikiLeaks je učinio ono što uvijek čine mediji, a to je otkrivanje informacija za koje bi vlada više voljela da ostanu tajne".

Iako su napravili i greške, isto su tako "dali građanima mogućnost da saznaju kako razmišlja Washington "o nekim najkomplikovanijim pitanjima vanjske politike u našem vremenu", precizirali su direktori medijskih kuća.
XS
SM
MD
LG