Dostupni linkovi

G8 razmatra borbu protiv krize


 Barack Obama i Gordon Brown
Barack Obama i Gordon Brown

Najrazvijenije zemlje svijeta su podijeljene oko narednih koraka u borbi protiv najveće krize nakon Velike depresije

Lideri Grupe 8 najrazvijenih zemalja svijeta okupili su se u L'Akvili, italijanskom gradu koji je prije tri mjeseca teško pogodjen katastrofalnim zemljotresom, da se dogovore o narednim potezima u pokušaju da se što prije izađe iz globalne ekonomske krize.

Sastanku neće prisutvovati samo čanice G8 , već i ostale zemlje u razvoju poput Indije , Brazila , Turske i Egipta. Iako je bilo najavljeno, predsjednik Kine će zbog sitacije u zemlji propusti ovaj susret gdje će teme osim krize biti i klimatske promjene, razvoj Afrike , kao i borba protiv širenja nuklearnog oružja.

Grupa 8 je spremna da se zajedno bori protiv najteže ekonomske krize od Velike depresije ali su i dalje najjače zemlje svijeta i dalje podijeljene
oko toga koliko još treba ići sa stimulativnim paketima.

Britanija i SAD vide prostor za nove stimulanse, dok Njemačka smatra da je već urađeno previše.

Lideri "osmorke" danas razgovaraju i o koordinaciji strategija za vrijeme nakon krize, kada im se ekonomije stabilizuju.

Očekuju da ocjene dosadašnjeg oporavka ali se traži i opreznost jer neki analitičari smatraju da kriza još nije dotakla dno.

Britanski premijer Gordon Braun vjeruje da je, iako postoje jasni znaci oporavka u vidu jaccanja povjerenja potrošača, rasta na sektorima nekretnina i maloprodaje, prerano za promjenu politike.

Braun će od kolega u L'Akvili tražiti da nastave sa planovima za podsticaj svjetske privrede, uprkos nagovještajima da je najgore prošlo. On će takođe istaći potrebu dalje koordinirane međunarodne akcije.

Njegov plan sa pet tačaka podrazumijeva povećanje bankarskih kredita, smanjenje kolebljivosti cijena nafte, zauzdavanje trgovinskog protekcionizma, podsticaj privatnih investicija i očuvanje poslova na kojima rade mladi.

Domaćin skupa, Italija, zalaže se za unapređenje regulative kako bi se spriječile buduće krize i to na bazi principa koje su postavili ministri finansija Grupe 8 na sastanku prošlog mjeseca.

Novinar servisa RFE Radio Frada Ahmada Rafat koji prati skup u L’Akvili ovako je komenatrisao očekivanja na tu temu

“Ovdje u L’Akvili svi čekaju da vide šta se razgovaralo u Moskvi zato što je Rusija jedina zemlja G8 koja se protivi bilo kakvoj osudi Irana i podržavaju Iran. Koliko sam razumio italijanske zvaničnike bliske premjeru Silviju Berluskoniju, problem nije riješen u Moskvi i Rusija se i dalje snažno protivi osudi Irana na summitu G8 u L’Akvili.”

Inače lideri G8 i njihovi gosti iz razvijenih zemlja neće uživati smještaj visoke klase, već će se solidarisati sa deset hiljada ljudi koji su aprilskom zemljotresu ostali bez krova nad glavom.

Iako je određneih potresa bilo na ovom vrlo trusnom prdučju i nakon katastrofalanog zemljotresa, premjer Silvijo Berluskoni tvrdi da su svi sigurni

“Ne vjerujemo da ima bilo kakve opasnosti jer u slučaju eventulanog zemljotresa, Citadela Finsijske policije , gdje se održava summit je sigurna I može odoljeti zemljostresu,“kaže Berluskoni.
XS
SM
MD
LG