Dostupni linkovi

Pregovori o Siriji u Beču: Kako izaći iz pakla


Detalj iz predgrađa Damaska u Siriji

Američki državni sekretar John Kerry stigao je u Beč u pokušaju intenziviranja diplomatskih napora da se, kako je rekao okonča „pakao“ rata u Siriji.

Skoro 20 država prihvatilo je poziv da učestvuje u ovim pregovorima uključujući i Rusiju i Tursku, te oštro konfrontirane regionalne rivale na Bliskom istoku, Saudijsku Arabiju i Iran.

Njemačka kancelarka Angela Merkel iz Pekinga je zajedno sa kineskim premijerom Li Kećijangom apelovala da se u Beču nađe političko rješenje za okončanje više od četri godine rata u Siriji.

Kako procjenjuje agencija Associated press, napredak u pregovorima od kojih se puno očekuje biće teško dostižan, imajući u vidu različite interese učesnika pregovora koje je uspio okupiti u Beču američki državni sekretar John Kerry.

Uz podršku Vašingtona, Saudijska Arabija i Turska - a podržavaju ih i druge zalivske države - žele da svrgnu sirijskog predsjednika Bašara al Asada, kojeg je pak Rusija nakon početka vazdušnih udara u Siriji, vratila u igru i u tome imaju snažnu podršku Irana, koji prvi put učestvuje u ovim pregovorima.

Ministri vanjskih poslova, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Egipata i EU takođe su potvrdili učešće u pregovorima.

Govoreći uoči nove diplomatske ofanzive u Carnegie zadužbini u Vašingtonu, pred odlazak u Beč, državni sekretar John Kerry je naglasio da je cilj izaći iz pakla.

Izazov sa kojim se suočavamo u Siriji je ništa manje nego pronaći put iz pakla.“

John Kerry na aerodromu u Beču
John Kerry na aerodromu u Beču

I pored različitih viđenja rješenja krize svih strana koje će učestvovati na sastanku u Beču, Kerry kaže:

Rusija, SAD kao i ostali koji učestvuju u pregovorima dijele zadivljujuću količinu istih polaznih osnova.Svi smo saglasni da je status quo neodrživ.Svi smo saglasni da moramo naći način za postizanje političkog rješenja.Svi smo saglasni da pobjedu Daeša (Islamska država) ili bilo koje druge terorističke grupe treba spriječiti.Svi smo takođe saglasni da je imperativ sačuvati državu Siriju i njene institucije i sačuvati jednistvenu i sekularnu Siriju”.

Američki državni sekretar priznaje da i pored toga, traženje puta naprijed za Siriju neće biti lako, ali je ovo do sada prilika koja najviše daje nadu za političko rješenje.

Iako SAD i EU podržavaju umjerenu sirijsku opoziciju, kojoj čak pružaju vojnu podršku za borbe i održavanje teritorija oko uporišta „Islamske države“ grada Rake, glavno opoziciono političko tijelo Sirije nije pozvano da učestvuje u pregovorima u Beču.

George Sabra predstavnik sirijske Nacionalne kolicije izrazio je uvjerenje da to pokazuje nedostatak ozbiljnosti u ovom projektu.

Ovaj pojekat je samo show u kojem će se izmijeniti govori i riječi a ništa realno neće izaći iz toga“ kaže Sabri.

Opozicija smatra da će učešće Irana samo dodatano pogoršati situciju.

Kao i Rusija i Iran je nadavno pojačao svoju vojnu ulogu na terenu u Siriji. BBC navodi da su prema nepotvrđenim izvještajima ranije ovog mjeseca stotine iranskih trupa ušle u Siriju da se bore na strani libanskog islamističkog šitskog pokreta Hezbolah, koji napada opozicione snage u sjevernom i centralnom dijelu Sirije.

Rusija kaže da želi sekularnu Siriju, ali je prema tvrdnjama Zapada više koncentrisna na borbu protiv sirijske opozicije nego protiv „Islamske države“

Angela Merkel je uoči pregovora, iz Pekinga gdje je razgovrala sa premijerom KIne Lijem Kećijangom poručila:

Oboje smo saglasni da treba raditi na političkom rješenju kroz diplomatske kanale.Nadam se da ćemo uskoro vidjeti sve važne strane za istom stolom da bismo razmotrili sva pitanja i ponudili suštinsku pomoć sirijskom narodu“, kaže njemačka kancelaraka.

  • 16x9 Image

    Biljana Jovićević

    U novinarstvu je od 1998. godine. Radila tri godine na Radiju Crne Gore. Od septembra 2001. je izvještač iz Podgorice za RSE, a od jula 2009. je stalni član redakcije u Pragu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG