Dostupni linkovi

Svijet obilježava stogodišnjicu Prvog svjetskog rata


Sa obilježavanja u Liegeu

Svjetski lideri su se okupili u Belgiji, na jednoj od brojnih manifestacija kojima se obilježava stogodišnjica I svjetskog rata. U svim državama koje su učestvovale u prvom velikom ratu, održavaju se komemoracije, od Velike Britanije do Australije.

Glavna manifestacija, na kojoj se okupila većina svjetskih lidera, održava se u belgijskom Liegeu, gdje su 5.augusta 1914.godine, njemački vojnici prešli granicu i napali grad.

Liege je slovio za najbolje utvrdjeni grad Evrope, jer je sa svih strana imao dobro naoružane utvrde, ukupno 12. Borbe su trajale 12 dana, utvrde su pale pod teškom artiljerijom, i Nijemci su pobijedili.

Britanski premijer David Cameron izjavio je za Jutarnji program BBC-a da je objava rata Njemačkoj veliki dan u istoriji Velike Britanije.

"Kad samo pomislite da je gotovo svaka porodica osjetila posljedice ovoga rata, jer je umrlo gotovo milion Britanaca u tih četiri godine, onda je jasno da i nakon sto godina imamo razloga za održavanje komemoracije“, kazao je Cameron.

Tokom četiri godine ratovanja u ukupno 40 zemalja poginulo je 17 miliona ljudi. Prvi svjetski rat bio je najdestruktivniji rat ikad vođen na Zemlji.

Stotinu godina kasnije, u Liegeu se državnici i članovi kraljevskih kuća u svojim obraćanjima prisjećali žrtava, ali i pouka iz ovoga rata.

Lideri u Liegeu na obilježavanju stogodišnjice I svjetskog rata
Lideri u Liegeu na obilježavanju stogodišnjice I svjetskog rata

Domaćin, belgijski kralj Philippe kazao je da je važno „odati počast poginulima i ubijenim, civilima i vojnicima s obje strane, ali se i ne zaboraviti koliko je važna medjunarodna saradnja“.

Gosti na ovoj komemoraciji su, medju ostalima, njemački predsjednik Joachim Gauck, francuski Francios Hollande, vojvoda i vojvotkinja od Cambridge-a, William i Kate, te novi španski kralj Felipe VI.

Pozvani su i predsjednici Albanije, Armenije, Austrije, Bugarske, Crne Gore, Irske, Malte Rumunije i Srbije. SAD, koje su u rat ušle 1917.godine predstavlja ambasador u belgiji, te NATO komandant za Evropu, general Philip Breedlove.

Stogodišnjica početka Prvog svjetskog rata obilježava se diljem Evrope. Samo u Belgiji su tri velika događaja. Osim ovog u Liegeu, planirana su međunarodna okupljanja u gradu Ypres i Brusselsu.

Belgijanci ovim manifestacijama u prvi plan stavljaju pomirenje što podrazumijeva i odavanje počasti u Monsu, gdje su na groblju sahranjeni i poginuli njemački vojnici.

Velika Britanija u ponoć će ugasiti svjetla i upaliti svijeće u znak sjećanja na dan kada je London objavio rat Njemačkoj.

Australijski premijer Tony Abbott, govoreći na komemoraciji u Canberri, je kazao:

"Bio je to užasan rat. U svakom smislu tragičan, ali rat za dobru stvar. Za nas Australijance to nije bio osvajački rat, to je bio rat za slobodu. To je bio rat za naše saveznike, za prave vrijednosti. Oni koji su umrli, pali su sa svojim prijateljima iskreno vjerujući da se bore za pravu stvar."

  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG