Dostupni linkovi

Dvije decenije porodice traže ubijene na Korićanskim stijenama


Porodice ubijenih na Korićanskim stijenama
Porodice ubijenih na Korićanskim stijenama
Dvadeset godina od jednog od najstrašnijih zločina u proteklom ratu - ubistva više od 200 prijedorskih civila nesrpske nacionalnosti na platou Korićanskih stijena, na planini Vlašić, porodice tragaju za posmrtnim ostacima žrtava, a svi sudski postupci pred sudom BiH još nisu okončani.

Pripadnici Interventnog voda prijedorske policije 21. avgusta 1992. godine odvojili su iz konvoja, koji je krenuo za Travnik, više od 200 prijedorskih Bošnjaka i Hrvata, netom oslobođenih iz logora Omarska, Keratrem i Trnopolje. Postrojili su ih iznad ruba provalije duboke nekoliko desetina metara - i strijeljali.

I nakon 20 godina od jednog od najstrašnijih zločina iz proteklog rata još se traga za posmrtnim ostacima tijela ubijenih civila iz Prijedora nesrpske nacionalnosti koje su 21. avgusta 1992. godine pripadnici Interventnog voda prijedorske policije izdvojili iz autobusa koji su vozili prognane prema Travniku, doveli na rub provalije na lokaciji Korićanskih stijene, na planini Vlašić, a potom im pucali u leđa.

Predstavnik NVO Izvor iz Prijedora Edin Ramulić ističe da su do sada identifikovani posmrtni ostaci samo 124 ubijena. Osim kompletnih posmrtnih ostataka četiri tijela koja su pronađena još 2003. godine na drugoj lokaciji, u većini slučajeva riječ je o nepotpunim skeletima ili samo nekoliko kostiju, kaže Ramulić.

Edin Ramulić
Edin Ramulić
„U najvećem broju slučajeva porodice ne mogu da ukopaju tijela zato što nema skeleta“, pojašnjava sagovornik RSE.

Porodice žrtava i sa ovogodišnje komemoracije, održane 21. avgusta na Korićanskim stijenama, uputili su poziv Sudu i Tužilaštvu BiH, Institutu za nestale BiH i predstavnicima države da učine dodatni napor kako bi se nastavilo s radom na pronalaženju posmrtnih ostataka ubijenih, kaže predsjednik organizacionog odbora komemoracije Sudbin Musić.

„Ovdje je problem ekshumacije koju ignoriše Institut. Unatoč činjenici da postoje informacije i postoje pokazatelji da se na ovom mjestu nalaze i ostala tijela ubijenih, nažalost Institut u vezi s tim pitanjem ne poduzima ništa, bez ikakvog opravdanja za to članovima porodica, koji svake godine dolaze ovdje i uporno traže. I, nažalost, mnogi roditelji umiru ne nalazeći kosti svojih najmilijih“, kaže Musić.

Seida Karabašić, iz NVO Izvor, kaže da, i pored pritiska na nadležne pa i priznanja optuženih u ovom procesu pred Sudom BiH, nadležni ne preduzimaju ništa na pronalaženju tijela iako je to, kaže, za porodice ubijenih najvažnije.

„Mi smo još 1997. godine imali saznanja da je pronađen određen broj kostiju na jednom lokalitetu, ali toliko godina je prošlo i niko nije detaljno pregledao to mjesto da utvrdi neda li se tu nalazi nešto ili ne nalazi. Mi smo čak razmnišljali da članovi porodica odu sami na tu lokaciju i traže kosti“, navodi Seida Karabašić.

Da porodice više ne mogu čekati, svjedoči i Munira Fazlić, čiji je suprug Mirsad imao 29 godina kada je ubijen na Korićanskim stijenama:

„Ako Međunarodna komisija za traženje nestalih i naša državna komisija ne mogu izaći na teren i ekshumirati ostatke, ja molim sve porodice, ja ću prva sići dole, u ovaj ponor, da siđemo i pronađemo nešto od bilo koga.“

Sudbin Musić podsjeća da je masakr na Korićanskim stijenama preživjelo
12 prijedorskih Bošnjaka i da se na podizanje prvih ptužnica za ovaj ratni zločin u poratnoj BiH čekalo punih 14 godina:

„Za ovaj zločin podignute su optužnice protiv 14 policijaca, čime je obuhvaćena svega trećina od onih koji su na bilo kakav način uzeli učešće u njihovoj likvidaciji.“

Podsjetimo da je sud BiH od 14 optuženih za ovaj ratni zločin do sada pravosnažno osudio Damira Ivankovića, Gordana Đurića i Ljubišu Četića na 14, 8 i 13 godina zatvora. U sva tri slučaja presude su uslijedile poslije priznanja krivice i dogovora sa sudom.

U junu ove godine Sud BiH nepravosnažno je osudio Sašu Zečevića, Radoslava Kneževića i Marinka Ljepoju, bivše pripadnike Interventnog voda prijedorske policije, na po 23 godine zatvora zbog zločina počinjenog na Korićanskim stijenama, dok su Petar Čivčić i BrankoTopola oslobođeni krivice.

Sudski proces u predmetu Zoran Babić i drugi, nakon što je prvostepena presuda ukinuta 2011. godine, nastavljen je početkom ove godine.

********

Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Europa i Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.
XS
SM
MD
LG