Dostupni linkovi

Zaoštrava se diplomatski rat između Švicarske i Rusije


Istražitelji na mjestu trovanja Sergeja i Julije Skripalj, mart 2018.
Istražitelji na mjestu trovanja Sergeja i Julije Skripalj, mart 2018.

Diplomatski rat riječima između Švicarske i Rusije se intenzivirao, nakon što je Bern zatražio da Moskva prekine sa špijunskim aktivnosti na njenom teritoriju. Naime, posljednjih dana razotkrivena su dva špijunska slučaja.

"Švicarsko Ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je Rusiju da odmah okonča ilegalne aktivnosti na njenom teritoriju, kao i aktivnosti protiv švicarskih institucija. Ministarstvo je ruskom ambasadoru u Bernu Sergeju Garmonimu predalo protest", navodi se u saopćenju.

Iako se u saopćenju ne preciziraju detalji slučaja, javnost je više saznala nakon medijskih natpisa o tome da su ruski agenti špijunirali laboratoriju Speiz koja je testirala nervni agens novičok koji je upotrijebljen protiv ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja u engleskom gradiću Salisbery u martu.

U istraživačkom centru analizirao se tip i kemijskog oružja koji je u Siriji koristila vojska Bašara al Asada, koja ima podršku Rusije u borbama protiv pobunjenika.

Ovo je treći put u ovoj godini da je švicarsko Ministarstvo pozvalo ruskog ambasadora kako bi mu predalo protest zbog špijunskih napada na institucije koje djeluju u Švicarskoj.

Švicarska vlada je 15. septembra potvrdila da je Nizozemska proljetos uhapsila i protjerala dvojicu osumnjičenih ruskih špijuna koji su prethodno pokušali hakirati švicarski istraživački centar.

Moskva i dalje odbacuje optužbe zapadnih zemalja da je umiješana u bilo kakve špijunske aktivnosti i negira da je koristila nervni agens novičok u pokušaju ubojstva Skripaljovih.

Velika Britanija je u odsustvu optužila dvojicu Rusa da su pokušali ubiti bivšeg ruskog špijuna i njegovu kćerku.

Sergej i Julija Skripalj su se oporavili od napada, ali britanska državljanka Dawn Sturgess umrla je u junu, dok se njen partner razbolio nakon što su došli u doticaj s ostacima nervnog agensa u gradiću u blizini Salisberya.

Osumnjičenici koji uživaju u lepoti engleske gotike
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:54 0:00

U međuvremenu, švicarsko tužilaštvo je objavilo da istražuje cyber napade na Svjetsku antidopinšku agenciju (WADA).

Ta je agencija suspendirala djelovanje Ruske antidopinške agencije zbog navodne državne podrške dopingu u sportu. Moskva opetovano ponavlja da država nema u tome svoje prste.

Iza toga hakerskog napada stoji isti dvojac kojeg su identificirale švicarske obavještajne službe.

Ruska ambasada u Bernu medijske natpise ocijenila "neutemeljenim i pristranim".

"Ovo je apsurdan pokušaj da se čitateljima ponudi netočno i pristrano viđenje ruskih državljana koji rade u Švicarskoj", navodi se u saopćenju ambasade.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG