Dostupni linkovi

Švicarska odbila zahtjev Njemačke za izvoz municije u Ukrajinu


Borbena vozila Marder u Rukla vojnoj bazi u Litvaniji, 22. april, 2022.

Švicarska je odbila dva zahtjeva Njemačke za izvoz švicarske municije u Ukrajinu, navodeći strogu neutralnost alpske nacije.

Odluku je u nedjelju prvi objavio švicarski nedjeljnik Sonntagszeitung.

Vijest dolazi u trenutku kada se njemački kancelar Olaf Scholz suočava sa sve većim kritikama zbog neuspjeha njegove vlade da isporuči teško oružje Ukrajini kako bi joj pomogla da se odbrani od ruskih napada, čak i dok drugi zapadni saveznici pojačavaju isporuke.

Sad je upitna isporuka borbenih vozila Marder, koje je napravio njemački proizvođač oružja Rheinmetall, a koje koristi municiju proizvedenu u Švicarskoj, navodi list.

Švicarska ograničava ponovni izvoz takvog ratnog materijala u zone sukoba.

List citira glasnogovornika švicarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO) koji je rekao da je primio dva upita iz Njemačke o prebacivanju u Ukrajinu municije koju je dobila od Švicarske.

"Na oba zahtjeva Njemačke odgovoreno je negativno s obzirom na švicarsku neutralnost i obavezne kriterije odbijanja zakona o ratnom materijalu", rekao je glasnogovornik.

SECO nije odmah bio dostupan za komentar, javio je Reuters.

Švicarska je odstupila od dosadašnje prakse i usvojila sankcije Europske unije osmišljene da kazne Ruse za invaziju na Ukrajinu, ali je rekla da njena neutralnost ne dozvoljava davanje oružja u zonama sukoba.

Prošlog mjeseca odbacila je zahtjev Poljske za oružjem za pomoć susjednoj Ukrajini.

XS
SM
MD
LG