Dostupni linkovi

Svi za fer izbore, a retorika na granici pristojnosti


Biračko mjesto u Podgorici, ilustrativna fotografija
Po ocjenama političkih partija i analitičara predstojeći lokalni izbori, naročito oni za vlast u glavnom gradu Crne Gore, od presudne su važnosti za budući raspored snaga na domaćoj političkoj sceni.

Zato je i dosadašnja kampanja bila veoma žestoka, retorika često na granici političke pristojnosti i korektnosti.

Centar za demokratsku tranziciju uspio je da okupi sve partije čiji su predstavnici potpisali sporazum kojim su se obavezali da će do 25 maja kada se održavaju izbori poštovati standarde fer kampanje i da između ostalog neće koristiti uvrede, niti podizati tenzije u toku izbornog procesa.

Partije potpisnice Sporazuma o pravilima ponašanja u toku kampanje za lokalne izbore obavezuju se na poštovanje prava i slobode svih učesnika izbora da vode kampanju i šire svoje političke ideje i principe,ponašanje kojim se poštuju prava drugih partija, kao i prava svih birača i drugih članova zajednice kao poštovanje slobode birača da učestvuju u političkim aktivnostima.

Dragan Koprivica
Dragan Koprivica
“Sporazum je želja da se rješavaju problemi koji su vezani za izbore a koji su kulminirali u posljednjih godinu i koji i pored više pokušaja rješavanja i dalje postoje. Naš cilj je da se partije dobrovoljno obavežu na poštovanje važnih principa koji dovode do fer i demokratskih izbora a duh naše inicijative može se iskazati kao borba protiv pritisaka , prijetnji, nasilja i zloupotreba državnih resursa tokom izborne kampanje“, kaže Dragan Koprivica iz CDT.

Partije potpisnice Sporazuma, obavezale su se između ostalog da neće uticati na ishod glasanja nasilnim ili nezakonitim aktivnostima na biračkom mjestu, neće uticati na opredjeljenje birača na biračkom mjestu, ili u neposrednoj blizini biračkog mjesta, uticati na birače da glasaju više puta, ili da glasaju u ime druge, žive, umrle ili nepostojeće osobe.

Partije potpisnice jednoglasno su za to da kampanja bude fer i da na izborima pobijedi onaj koji pridobije najveće povjerenje građana.

“Pozivamo na otvorenu i umjerenu kampanju, na sve ono što nije prljava kampanja i naučimo da se predstavimo sopstvenim vrijednostima onima koji nas biraju ne diskreditujući one koji su na drugoj strani bez argumentacije i osnova“, poručila je Azra Jasavić iz Pozitivne Crne Gore.

U Demokratskom frontu takođe vjeruju da će učesnici izbora izbjeći zamke prljave kampanje i da će doprinijeti da atmosfera pred i tokom izbora bude demokratska i fer.

Branka Bošnjak
Branka Bošnjak
Branka Bošnjak, međutim ukazuje da je kampanja počela onako kako ne bi trebalo i da je za to zaslužna vladajuća DPS

“Iskreno se nadam da mi koji smo ovdje potpisali ovaj sporazum da ćemo istrajati na poštovanju i realizaciji ovog dokumenta. Negdje mi se čini da smo koliko juče ili sinoć na konvenciji DPS nailazili na govor mržnje i diskreditaciju političkih protivnika, a ne promociju političkih programa i ideja. Nadam se da će se to promijeniti i da smo iskreno u ovome i da zaista želimo da napravimo jednu fer utakmicu.“

U prozvanoj DPS kažu da su oni spremni za fer i korektnu političku borbu.

“Siguran sam da će i ovoga puta naša partija znati da odgovori tom izazovu i da ćemo se mi truditi da do 25. maja budemo aktivni učesnici u ovom procesu i da ćemo zajedno sa vama pokušamo da sve dileme rješavamo upravo za ovim stolom a ne preko medija. Takođe, da sve sugestije i primjedbe naših političkih konkurenata rješavamo u neposrednom razgovoru. Mislim da ćemo na taj način vjerovatno preduprijediti neke stvari koje bi mogle da ugroze izborni proces“, izjavio je politički direktor DPS Tarzan Milošević.

Damir Šehović koji je u ime SDP potpisao sporazum kaže da je politička komunikacija u Crnoj Gori na većem nivou u odnosu na region ali primjećuje da ona mora biti još i bolja.

“Ja sam ubijeđen da ćemo svi dati doprinos da to zaista tako i bude i da ćemo zajednički da se potrudimo da ovaj sporazum ne ostane samo mrtvo slovo na papiru već da ćemo ga svako u svom domenu ispoštovati. Tako ćemo doprinijeti demokratizaciji u Crnoj Gori, slobodno izraženoj volji građana koja je fundament demokratije kojoj mi u Crnoj Gori težimo.“
  • 16x9 Image

    Predrag Tomović

    Nesuđeni pravnik završio je u novinarstvu. Prošao "školu" radija Free Montenegro, Antene M. Imao i kratak izlet na TV IN, ali se nakon toga vratio staroj ljubavi - radiju.

XS
SM
MD
LG