Dostupni linkovi

Zbog dugova moguć prekid Svjetskog prvenstva u kuglanju


Svjetsko prvenstvo u kuglanju u Sarajevu
Svjetsko prvenstvo u kuglanju IX za kadete, te IV za seniore, koje se održava od 14. do 28. maja u Olimpijskoj dvorani Zetra u Sarajevu, moglo bi biti prekinuto prije zvaničnog kraja.

Razlog za to je odnos nadležnih institucija koje, uprkos obećanjima, nisu uplatile sredstva potrebna za održavanja ove velike sportske manifestacije.

Dobavljač nove kuglane, njemačka kompanija „Pauly“, zbog neplaćenog duga Kuglaškog saveza BiH u iznosu od 105.750 eura, odlučila je da će, ukoliko do kraja srijede, 25. maja, ne bude uplaćen dug, zaustaviti rad mašina i opreme, te na taj način prekinuti Svjetsko takmičenje.

Hamzić: Teške posljedice bi bile za Kuglaški savez, za sve sportske saveze koji će se kandidovati za neka svjetska prvenstva ili bilo koje prvenstvo.
Organizatori svjetskih prvenstava u Sarajevu poslali su molbe nadležnim institucijama od koji se traži da uplate obećana sredstva. Molba je otišla na adresu resornih državnih i entitetskih ministarstava i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, te Gradu Sarajevu.

Član Izvršnog komiteta Svjetskih prvenstava u kuglanju Edin Hamzić ističe kako bi prekid na polovini prvenstva, kada su se počeli igrati mečevi za četvrtinu finala, bio bruka za sport, grad Sarajevo, ali i državu BiH.

“To bi bila bruka bez presedana. Teške posljedice bi bile za Kuglaški savez, za sve sportske saveze koji će se kandidovati za neka svjetska prvenstva ili bilo koje prvenstvo. Biće poruka samo: niste u stanju da uradite, niste u stanju da organizujete i ne možete dobiti svjetska prvenstva jer iza vas niko ne stoji”, kazao je on.

Potencijalna finansijska bruka

Prema riječima Hamzića, nova kuglana, koja je stigla za potrebe održavanja Svjetskog prvenstva, ostaje na korištenje kantonalnom Javnom preduzeću “ZOI 84”, a stara kuglana će biti poklonjena Kaknju i Visokom u cilju razvoja kuglaškog sporta u ovim područjima.
Svjetsko prvenstvo u Sarajevo


Međutim, ni to nije dovoljan razlog da bi predstavnici vlasti otvorili državni novčanik. Reprezentativac BiH u kuglanju Elvedin Terzić nada se da do prekida prvenstva ipak neće doći.

“ Ipak je to Svjetsko prvenstvo i mislim da ne bi smjelo da se to dogodi“, poručuje Terzić.

Od 18 reprezentacija koje učestvuju na prvenstvu, samo su takmičari iz Srbije i Hrvatske upoznati sa finansijskom brukom koja prati prvenstvo.

Kapiten kuglaške reprezentacije Hrvatske Branislav Bogdanović čuo je za finansijske probleme.

“Nije nam baš ugodno ovako kao igračima, no nisu to neki ekstra veliki novci da se to na neki adekvatan način nije moglo riješiti”, rekao je Bogdanović.

Bh. političari još jednom su dokazali da im nije stalo ni do čega osim da se udobno smjeste u ministarske i poslaničke fotelje. U suprotnom, potrebni novac, 105.000 eura za jedno takmičenje na svjetskom nivou, davno bi bio obezbijeđen.
XS
SM
MD
LG