Dostupni linkovi

Svetski dan Roma: Buvljak kao sudbina


Romske porodice u Prokuplju, ilustrativna fotografija

Osmog aprila se obeležava Svetski dan Roma koji je ustanovljen sa ciljem da se ukaže na njihov težak položaj.

U Srbiji, prema poslednjem popisu, živi 147.000 pripadnika te nacionalne manjine.

Zaštitnik građana Saša Janković ocenio je da su i pored ostvarenih rezultata i dosadašnjih nastojanja državnih organa i lokalne samouprave, Romi i dalje jedna od najranjivijih grupa građana koja se suočava sa velikim teškoćama u ostvarivanju i zaštiti svoji prava.

Većina kragujevačkih Roma i danas je na buvljacima, na kojima prodaju različitu robu, u nastojanju da obezbede egzistenciju svojim porodicama.

Najveći problemi Roma u Srbiji i dalje su siromaštvo, nizak obrazovni nivo i diskriminacija, a sa tim nedaćama pripadnici ove nacionalne manjine se suočavaju i na svoj dan, koji jedino obeležavaju međusobnim čestitanjem: “Sreća svim Romima na današnji dan”. Svetski dan Roma je za njih još jedan radni dan na kragujevačkoj buvljoj pijaci.

Svetski dan Roma koji se slavi 8. aprila ustanovljen je 1974. godine, kada je odlučeno da romska zastava bude plavo zelene boje sa crvenim točkom u sredini, a romska himna pesma "Đelem, đelem".

  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG