Dostupni linkovi

Svetska banka: Veliko poboljšanje biznis klime u Makedoniji


Denari i evro novčići - ilustracija
Denari i evro novčići - ilustracija
Prema poslednjem izveštaju Svetske banke “Doing business 2012”, uzimajući u obzir nekoliko oblasti koje on ocenjuje, makedonska ekonomija je najviše napredovala na toj listi i od 34., popela se na 22. mesto.

Makedonija je postigla napredak u četiri oblasti - dobijanje građevinske dozvole, dobijanje kredita i kreditnih informacija i rešavanje insolventnosti, navodi se u izveštaju.

Zemlja je olakšala i registrovanje imovine smanjivanjem notarske naknade i sprovođenjem vremenskih ogranicenja utvrđenih Zakonom o katastru.

Osnivanje privatnog kreditnog biroa je poboljšalo informacioni sistem o kreditima, a zakonodavstvom se poboljšala transparentnost stečajnih postupaka.

"Makedonija je napravila ogroman napredak u delu reformi o stvaranju dobre biznis klime i kreiranju biznisa. To je veliki uspeh i ozbiljna valorizacija od institucije koja nema političkih proračuna kada radi ova rangiranja, nego ocenjuje prema napravljenim reformama u delu ekonomije", izjavio je premijer Nikola Gruevski kada je objavljen izveštaj.

Direktorica Kancelarije Svetske banke u Skoplju Lilija Burunchuk objašnjava da “Doing business” posmatra 11 oblasti u ekonomiji i u njima je Makedonija bila dosta dobra.
Logo na zgradi Svetske banke u Vašingtonu
Logo na zgradi Svetske banke u Vašingtonu
"Naravno, “Doing business”-om se ne mere svi važni faktori koji utiču na biznis aktivnosti. Na primer, ne meri se kvalitet radne snage ili kvalitet javne administracije, kao i transparentnost u procesu javnih nabavki, ali u vezi sa oblastima koje se mere, vlada je postigla dobar napredak", navodi ona.

Eksperti kažu da se ovaj izveštaj ne treba posmatrati kao celu istinu o stanju makedonske ekonomije. Radi se o desetak indikatora o poslovanju kompanija koji su daleko od presudnih, kaže profesor Nikola Popovski, nekadašnji ministar finansija.

"To ništa ne znači. Vi možete početi biznis brzo, ali da zatim imate 100 drugih problema. I na kraju krajeva, nikakav izveštaj o visokom rangiranju Makedonije ne može promeniti stvarnost, da je nezaposlenost preko 30 procenata, da je stopa siromaštva oko 30 posto, da imamo ogroman trgovinski deficit, imamo problem sa finansiranjem države, pa se zadužujemo u inostranstvu itd", navodi on.

Da su sve ove tabele veoma relativne, pokazuje i nedavno objavljena lista britanskog lista Ekonomist, na kojoj je Makedonija prva po stepenu mizerije od 92 rangirane države u svetu.
XS
SM
MD
LG