Dostupni linkovi

Panel SZO: Pandemija COVID-19 mogla da se spreči


Nju Delhi, 1. maj 2021.

Pandemiju Covid-19 je bilo moguće sprečiti, saopštio je nezavisni panel koji je uspostavila Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koji je kritikovao svetske lidere pozivajući na duboke promene kako bi se okončala pandemija i sprečilo njeno ponavljanje.

Panel navodi da je zajednički odgovor SZO-a i globalnih vlada bio "toksični koktel" koji je omogućio da dođe do pandemije.

Izveštaj panela, kojim su predsedavale Helen Klark (Clark), bivša premijerka Novog Zelanda i Elen Džonsom Serlif (Ellen Johnson Sirleaf), bivša predsednica Liberije, konstatovao je “slabe karike u svakom delu lanca” – od nedosledne i nedovoljno finansirane pripreme za pandemiju, presporog sistema upozorenja do nedovoljno opremljene Svetske zdravstvene organizacije, zbog čega je zakasneli odgovor zapravo produbio nejednakosti između zemalja.

SZO je trebalo da proglasi globalnu vanrednu situaciju ranije nego što je učinila, navodi se u izveštaju, dodajući da je svet bez hitnih promena ranjiv za još pandemija, prenosi BBC.

Neki stručnjaci kritikovali su panel zbog toga što nije jasnije naznaio odgovornost SZO i drugih aktera za postupke tokom pandemije, opisujući to kao „abdikaciju odgovornosti“, prenosi AP

Lorens (Lawerence) Gostin sa Univerziteta Džordžtaun rekao da panel "ne proziva loše aktere poput Kine, nastavljajući disfunkcionalnu tradiciju diplomatije SZO umesto otvorenosti, transparentnosti i odgovornosti," smatra Gostin.

Više od 3,3 miliona ljudi širom sveta umrlo je od Covida 19.

Iako SAD i Evropa počinju da ublažavaju restrikcije i vraćaju se nekim aspektima predpandemijskog života, virus još uvek ima pogubno dejstvo u delu Azije.

Naročito Indija beleži rekordni broj inficiranih i smrtnih slučajeva, uz ozbiljan nedostatak kiseonika u bolnicama širom zemlje.

XS
SM
MD
LG