Dostupni linkovi

Marovićev povratak


Svetozar Marović
Svetozar Marović

Taman kada je počelo da se šuška o sve oštrijoj podjeli unutar vladajuće crnogorske partije - na Đukanovićevo i Marovićevo krilo - do kompromisa dva tabora došlo je pred formiranje Vlade. Tako će, prema navodima medija, Maroviću pripasti jedno od potpredsjedničkih mjesta u Vladi.

Potpredsjednik vladajuće Demokratske partije socijalista Svetozar Marović, kako pišu današnje podgoričke "Vijesti", pozivajući se na neimenovane izvore iz vrha vlasti, najvjerovatnije će zauzeti poziciju potpredsjednika Vlade za politički sistem, dok će, osim njega, prvi saradnici premijera Đukanovića navodno biti Marovićev partijski kolega i konkurent Igor Lukšić i Vujica Lazović iz Socijaldemokratske partije.

Blagoje Grahovac
Komentarišući tu najavu, novi sastav rukovodstva Vlade koji bi, kako pišu "Vijesti", trebalo da bude izabran sljedeće sedmice u Parlamentu, Blagoje Grahovac, politički analitičar i general u penziji, kaže da bi to bio hod unazad:

"Javnost Crne Gore je očekivala da Crna Gora konačno počne zauzimati distancu od vremena zla, a gospodin Marović je tipičan predstavnik tog vremena. Prema tome, posljedice svega ovoga će se osjetiti isto tako u narednim godinama ukoliko se gospodin Marović vrati u politički život Crne Gore."


Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić smatra da ova nezvanična najava ide u prilog teoriji, da je Marović i dalje veoma jaka figura u Demokratskoj partiji socijalista:

Andrija Mandić
"Kao i da pored svih namjera Đukanovića i njegovog apsolutnog favorita Lukšića da ga udalje iz Vlade nije im to pošlo za rukom. Treba svi da računaju sa Marovićem kao veoma važnim političarem u Demokratskoj partiji socijalista, koji je prvenstveno zahvaljujući svojoj snazi i uticaju u Demokratskoj partiji socijalista obezbijedio mjesto zamjenika predsjednika Vlade. I pored želje predsjednika Vlade i uticajnih važnih krugova da udalje Marovića to im nije pošlo za rukom i to znači da sa Marovićem treba računati u budućnosti. Bilo bi dobro da Marović shvatajući tu činjenicu da je veoma snažan i da su njegovi stavovi zaslužili takvo vrednovanje da i kao potpredsjednik buduće Vlade istraje na svojim stavovima jer bi oni mogli da utiču možda i pozitivno."

Nova verzija po kojoj bi Marović trebalo da preuzme jedno od tri potpredsjednička mjesta u Đukanovićevoj Vladi razlikuje se od njegove inicijalne ambicije da dobije mjesto vicepremijera koje bi mu donosilo supreimaciju u odnosu na ostale članove Vlade, ali zato Marović, kako, između ostalog, konstatuju "Vijesti" i dalje ostaje u igri za prijesto pošto je Đukanović navodno najbližim saradnicima Igoru Lukšiću, koga vidi kao svog nasljednika, nagovijesti oda će ovaj kabinet raditi do partijskog kongresa 2011. Govoreći o motivima Svetozara Marovića da se vrati u izvršnu vlast Blagoje Grahovac kaže:

Nebojša Medojević
"Gospodin Marović pa i mnogi drugi zbog grešne prošlosti pokušavaju kroz političke i državne pozicije obezbjediti kakvu takvu budućnost. Međutim, to može da se odlaže za izvjesno vrijeme, ali će raščišćavanje doći. Nema dileme."


U Pokretu za promjene kažu da Marović ime veoma jake razloge da se bori za političku moć i da bi mnoge trebalo tražiti u njegovoj ličnoj interesnoj sferi. Lider Pokreta Nebojša Medojević:

"Jer on sada sa svojim privatnim biznisom koji je u velikim problemima mora da ima priključak sa državom i da utiče na kreiranje nekih politika Vlade jer će očigledno u narednom periodu sve bankrotirane privatne poslove vladajuće crnogorske elite morati da servisira državni budžet. I onaj ko nije u Vladi teško može da se izbori da dobije prioritet u toj raspodjeli sredstava. Na drugoj strani mora da ima sigurnost da neka akcija crnogorskih tužilaca ili policije koja bi krenula ka njemu i njemu bliskim biznismenima. A prihvatanje Marovića od strane Đukanovića znači da je Marović još uvijek jak."
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG