Dostupni linkovi

Lideri uz visoki protokol, novinari pod suncobran


Lideri na Samitu SEECP, Sv. Stefan, 1. juli 2011
Lideri na Samitu SEECP, Sv. Stefan, 1. juli 2011
Samit predsjednika država Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi koji je održan na Svetom Stefanu protekao je uz najviše protokolarne procedure. Međutim, novinari koji su pratili regionalni skup na najvišem nivou suočavali su se sa problematičnim uslovima rada koji su zahvaljujući organizatoru bili teško podnošljivi.

Neadekvatni uslovi za rad novinara nisu rijetka pojava kada se u Crnoj Gori organizuju veći događaji ili skupovi.

Takav je primjer bio samit predsjednika država procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, koji je održan na Svetom Stefanu, kada su novinari bili praktično izolovani u improvizovanom medijskom centru, pod vedrim nebom, a skup su pratili preko video bima.

Prema riječima novinara koji su pratili događaj novinari su se suočili sa više problema.

"Press kartica nije bilo čak ni za novinare koji su na mjesto događaja došli tri sata ranije. To, međutim, nije jedini propust. Po dolasku na teren smo
saznali da nećemo moći da ispratimo događaj za koji smo uredno akreditovani, poštujući sve procedure. Preko stotinu novinara tri sata je bilo izloženo suncu bez kapi vode. Događaj smo pratili pod vedrim nebom preko javnog servisa, baš kao i sve ekipe iz regiona od kojih niko nije sakrivao razočarenje, tim prije što im takvi uslovi nijesu ništa značili, jer ne razumiju naš jezik", kaže Tatjana Debeljević iz Televizije Vijesti.

Iako je skup u medijskim izvještajima propraćen vrlo korektno i afirmativno, u pozadini ovog događaja izvještači su se suočavali sa rigoroznim obezbjeđenjem, iako im nije bilo dozvoljeno da se približe predsjednicima država učesnica.

Fotogalerija: Samit Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, Sv. Stefan, 30. juni 2011

"Novinarima nije bilo dozvoljeno da udju na Sveti Stefan da prate događaj sa lica mjesta. Umjesto toga, improvizovan je, prilično daleko, neki medijski centar. Novinarima je ponuđeno nekoliko suncobrana i jedan monitor preko kog je išao direktan prenos izjava predsjednika koji su učestvovali na Samitu, što je obesmislilo praćenje ovog, vrlo značajnog, događaja. Mi smo u tom improvizovanom medijskom centru ostali bar jedan sat i to je zaista bilo teško podnošljivo, posebno za ženski dio medijskih ekipa", navodi Marko Vešović iz dnevnog lista Dan.

Greške protokola

I Olivera Nikolić iz agencije Beta ukazuje na neadekvatan protokol.

"I pored upornog insistiranja, novinari su, sa protokolom skupa, koji se odnosi na medije, upoznati posljednji, neposredno uoči početka skupa što im je ostavilo mali manevarski prostor da se organizuju. Tu je odsustvo tehničkih uslova za rad, pristup ozvučenju, kako bi uopšte mogli da zabilježimo poruke i prenesemo ih dalje", navodi Olivera Nikolić.
Tokom prethodnog perioda zabilježeno je da su zbog problematičnih uslova novinari protestovali kod organizatora, ali i jednom prilikom napustili press konferenciju.

Ovo nije prvi put da se novinari suočavaju sa neadekvatnim uslovima. Tokom prethodnog perioda zabilježeno je da su zbog problematičnih uslova novinari protestovali kod organizatora, ali i jednom prilikom napustili press konferenciju koja je nepristojno dugo kasnila.

Prethodni primjer solidarnosti izvještača bilo je na početku nedavnog suđenja mitropolitu Srpske crkve Amfilohiju Radoviću u prekršajnom sudu kada u sudnici nije bilo mjesta za sve novinare.

"Mala sudnica nije imala kapaciteta da primi sve zainteresovane medije a u razgovoru sa predsjednikom Suda za prekršaje nije pokazan sluh za toliko interesovanje medija i javnosti za suđenje, odnosno, da se novinarima obezbijede uslovi za rad, kako bi mogli direktno, a ne preko druge ruke, preko saopštenja Mitropolije ili naknadnih izjava, da izvjeste sa tog događaja", kaže Olivera Nikolić.

"Bilo je i ranije situacija kada se novinari nijesu mogli pohvaliti odnosom prema novinarima, ali nijesam sigurna da je medijska zajednica na pravi način reagovala, tako da se iste greške ponavljaju. Kada drugi neće da nam pomognu, onda bi mi trebalo da pomognemo sami sebi", navodi Tatjana Debeljević.

"Mislim da državni protokol Crne Gore, itekako ima nekih problema sa organizacijom. Mislim da je uloga medija u tom dijelu, veoma značajna, da bi se upozorilo na to što se dešava. Očekujemo od njih da ove stvari poprave u narednom periodu", navodi Marko Vešović.
XS
SM
MD
LG