Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sveti Stefan i ove sezone ostaje zatvoren


Sveti Stefan

Svjetski turistički brend "Aman Rizorts" koji je na trideset godina zakupio simbol crnogorskog turizma Sveti Stefan neće grad hotel otvoriti ni ovog ljeta. Da li će to uticati na poslovanje hotelijera, ali i imidž budvanske rivijere?

Na informaciju da Aman Risorts ni ovoga ljeta, kako je planirano, do 30. juna neće otvoriti Sveti Stefan koji su zakupli na 30 godina, ministrar turizma Predrag Nenezić, zauzet sajmom ekologije, danas nas je kratko obavijestio da nema komentar. Rekao je jedino da će, ukoliko im se singapurska kompanija obrati, ramotriti zahtjev za prolongiranje rokova. Samo ako pruže validne razloge, Vlada, tj. Savjet za privatizaciju, će razmotriti tu mogućnost. Rokovi iz ugovora su jasni i završavaju ovog ljeta, kada je Sveti Stefan u pitanju, tvrdi ministar Nenezić

Potražili smo reakcije i onih koje će ova situacija kao uostalom i cijelu turističku privredu Crne Gore pogoditi ili ih pogađa već tri godine, otkako je Aman Rizorts zakupio Sveca i počeo radove. Predstavnik nevladine organizacije "Sveti Stefan" Vladimir Kažanegra prenosi ogorčenje mještana od kada su Singapurci preuzeli upravljanje hotelom:

"Nema čak nijednoga znaka gdje se nalazi Sveti Stefan, mislim da to ne zaslužuje ni Sveti Stefan ni mi koji tu živimo. Sveti Stefan je bio nosilac razvoja našega čitavoga mjesta. Opština Budva od Miločera i Svetog Stefana uzima dva miliona, od toga nijedan cent ne ostavljaju u ovo mjesto."

RSE: Jeste li imali posljedica što ove dvije godine nije radio?

Ako crnogorskom turizmu oduzmete Sveti Stefan i ako na vrhu crnogorskog turizma kao jedan trajni, stalni imidž ne stoji Sveti Stefan, onda crnogorski turizam skoro za pola, pedeset posto gubi svoju vrijednost i gubi imidž.
Kažanegra: Imamo i mislim da ne samo Sveti Stefan ima, mi smo direktno imali ogromne posljedice, ali mislim da je imala i opština Budva i Crna Gora uopšte.

Već treću godinu zatvoreni Sveti Stefan, višedecenijski simbol prepoznatljivosti crnogorske turističke ponude, loša je slika i poruka za sve pa tako čak i vlasnici najekskluzivnijih budvanskih hotela, poput direktora "The Queen of Montenegro" Dragana Ivančevića, smatraju da će posljedice, posebno usred krize, biti vrlo velike:

"Ako crnogorskom turizmu oduzmete Sveti Stefan i ako na vrhu crnogorskog turizma kao jedan trajni, stalni imidž ne stoji Sveti Stefan, onda crnogorski turizam skoro za pola, pedeset posto gubi svoju vrijednost i gubi imidž. Već treću godinu nema Svetog Stefana i to je veliki problem za crnogorski turizam i velika šteta, ali ako već treću godinu on nije na tržištu i ako se država nije zaštitila od svakog investitora, pa i ovakvog jakog i zvučnog imena onda je to šteta za crnogorski turizam. Neprisustvo Svetog Stefana u turističkoj ponudi Crne Gore je kao kada sa torte skinete šlag i ona više ne izgleda lijepo i ne izgleda onako ubjedljivo kao što crnogorska turistička ponuda i sve ostalo što mi imamo ima kada na vrhu stoji Sveti Stefan."


I gradonačelnik Budve Rajko Kuljača potvrdio je za "Vijesti" da strahuje da od otvaranja hotela i pored obećanja da bi se to moglo desiti krajem avgusta ili početkom septembra neće biti ništa. Takođe se navodi da se informacije od "Adriatik Propertisa", koji gazduju grad hotelom, ni nakon višednevnih zahtjeva nijesu mogle dobiti. Da se radovi na Svecu ne izvode po planu vidljivo je golim okom, gotovo da i nema radnika. Plaže će i ove kao i minulih godina biti zatvorene za turiste i posjetioce.

Ugovorom o zakupu Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže sa Vladom, Budvanskom rivijerom i Miločerom "Aman Rizorts" se obavezao da će godišnje plaćati ugovoreni zakup od oko dva miliona eura, a uložiti najmanje 40 miliona. Do sada je jedino otvoren Miločer koji je potpuno renoviran, dok gradnja nove Kraljičine plaže izgleda nije ni na vidiku. Dragana Ivančevića smo pitali da li bi za ovo probijanje rokova i kašnjenje po njegovom sudu neko morao da snosi odgovornost ukoliko se, kao što izgleda, predstavnici države nijesu zaštitili:

"Da se ne miješam u nadležnosti drugih državnih organa koji su zaduženi za ocjenjivanje odgovornosti za nečije postupanje ili nepostupanje, mislim da u svakom slučaju treba neko vrlo ozbiljno da objasni zašto mi u turističkoj ponudi Crne Gore nemamo tako važan argumant i važan segment naše prepoznatljivosti kakav je to uvijek bio i kakav mora biti Sveti Stefan."

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG