Dostupni linkovi

Sveti Stefan otvoren poslije sedam godina


Nakon sedam godina od privatizacije, konačno dobra vijest sa Svetog Stefana - završena je rekonstrukcija grad hotela koji je po prvi put otvoren u punom kapacitetu i dočekuje prve goste.

Turisti koji uglavnom borave u hotelima tog poznatog svjetskog brenda, plaćaće svoj boravak na ostrvu od 900 - 3,500 eura za noć, a osim šest restorana i tri plaže, od ovog ljeta će sadržajima za odmor dodati i novi spa centar koji se gradi u stoljetnom Miločerskom parku, uz Kraljičinu plažu.

Nakon 7 godina obećanja, 3 otvaranja, promjene zakupca i nezadovoljstva građana, rekonstrukcija hotela Sveti Stefan je zvanično okončana. I posljednji izvor spora sa mještanima izgradnja crkvice na ostacima nekadašnje Svete Gospođe je završen, pa direktor hotela Kevin Bruk očekuje da ovaj ekskluzivni grad oživi duhom tradicionalnog crnogorskog sela.

"Imamo divnog popa, oca Klementa iz Manastira Praskvica sa kojim održavamo veoma dobre odnose. On je zadužen za ovu crkvu koja će biti otvorena za goste, biće tu i kutija za prikupljanje priloga za crkvu, a otac Klement će tu držati bogosluženje povremeno. Naša ideja je da Sveti Stefan ima atmosferu tradicionalnog crnogorskog sela, a crkva je njegov važan dio", ističe Bruk.

Ovoga ljeta u hotelima Svetog Stefana i Miločera biće zaposleno oko 350 ugostitelja, od čega 90 posto domaćih. No, o potamnjelom sjaju Svetog Stefana govori i podatak da se zarade neisplaćuju redovno.

"Za nama je težak finansijski period i kompaniji čini sve da ispuni obaveze prema zaposlenima. Tokom prethodnih par mjeseci smo isplatili dio, ali je preostalo još neisplaćenih zarada", kaže Kevin Bruk.

Gosti očekuju autentičnost

Otvaranje najpoznatijeg crnogorskog hotela ipak se dočekuje sa optimizmom, jer dobar buking obećava bolji prihod nego lani. Prvi gosti biće Japanci i Hrvati no, u 50 vila na ostrvu, 8 apartmana u Miločeru, 6 restorana i 3 plaže uživaće najviše turisti iz SAD, Velike Britanije i Rusije.
Sveti Stefan
Sveti Stefan

Boravak u minimalističkim enterijerima kombinacije kamena i drveta plaćaće od 900 pa do 3.500 eura za jednu noć. Najskuplji apartman je nekadašnaj Vila 118 koja je preimenovana u Vilu Sveti Stefan, kaže PR Marina Rađenović.

"Dakle, za tu sobu cijena je 3.500 eura dnevno, na dva nivoa i ima 165 kvadrata i to je jedina soba sa privatnim bazenom. Interesantno je da je unutrašnji dizajn radila arhitektonska kuća Deniston iz Malezije i glavni arhitekta Žan Mišel Gati i oni su unutrašnji dizajn bazirali na istorijskoj pozadini ostrva tako da su htjeli dizajnom da pretvore ribarsku kuću u gostinjsku sobu. Zato i vidite ove prirodne materijale i boje, malo rustičan izgled zidova i sve je tu da s euklopi u ambijent ribarskog sela", kaže Rađenović.

Do sezone će biti otvoren novoizgrađeni spa centar tik uz Kraljičinu plažu. Imaće dva sprata, 6 paviljona i veliki bazen. Marina Rađenović iz menadžemnta Aman Sveti Stefan nas vodi kroz hotelske kalete.

"Vila Miločer je fine dining restoran, Kraljičina stolica je riblji restoran, u restoranu Maslina je tradicionalna kuhinja. Sveti Stefan ima pjacu i Aman signature restoran gdje je na meniju internacionalna hrana. Naši gosti jesu zahtjevni, ali kada je riječ o zahtjevima da probaju nacionalnu, tradicionalnu hranu. To su uglavnom gosti koji borave po Amanovim hotelima širom svijeta i gdje god da odu oni očekuju nešto autentično. Tako isto kod nas", kaže Rađenović.
XS
SM
MD
LG