Dostupni linkovi

Samit OSCE-a u Kazahstanu


Kazahstan - Učesnici samita OEBS-a u prestonici Astani, 01. decembar 2010.
Kazahstan - Učesnici samita OEBS-a u prestonici Astani, 01. decembar 2010.
Tekst: Ronald Synovitz, priredila: Sabina Čabaravdić

Svjetski su se čelnici okupili u kazahstanskoj Astani na dvodnevnom summitu Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju. Prvi sastanak ove vrste nakon 11 godina na dnevnom redu ima regionalnu sigurnost, od Afganistana i Kirgistana do sukoba na Kavkazu.

Visoki dužnosnici iz 56 zemalja članica OSCE-a, zajedno s 12 partnerskih zemalja detaljnije će raspraviti o ratu u Afganistanu, etničkom nasilju u Kirgistanu, neširenju nuklearnog oružja, te sporu između Armenije i Azerbejdžana nad Nagorno-Karabahom.

Generalni sekretar OSCE-a Marc Perrin de Brichambaut priznao je kako se u posljednjih nekoliko godina načela ove Organizacije "zanemaruju", te priznao da postoji "nedostatak povjerenja između država članica", što je opet ograničilo sposobnost da se odgovori na krizne situacije.

Američki državni sekretar Hillary Clinton i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev naglasili su kako bi Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju trebala imati značajniju ulogu u sprečavanju ratova i rješavanju sukoba.

"Vjerujemo da organizacija mora biti sposobna učinkovitije odgovoriti krizama unutar OSCE-a. Ohrabrujuća je činjenica da Rusija također prepoznaje potrebu za poboljšanjem kapaciteta, a mi radimo na pronalaženju okvira koji će omogućiti pravovremeno, nepristrano izvještavanje u vanrednim situacijama poput onih koje smo vidjeli u Gruziji i Kirgistanu ", rekla je Clinton.

Ruski predsjednik Medvedev je istakao kako je neophodno osavremeniti Organizaciju "koja je počela gubiti svoj potencijal." Na američku osudu Rusije u vezi s gruzijskom krizom, koja se među redovima mogla iščitati u govoru Hillary Clinton, Medvjedev je odgovorio da rješenje sličnih problema mora biti miroljubivo.

"Vojna sila, koju je protiv Južne Osetije u augustu 2008. godine, upotrijebila gruzijska vlast je apsolutno neprihvatljivo“, naglasio je Medvedev.

Američki državni sekretar je primjetila kako nažalost ne može odgovoriti jer je zemlja domaćin preporučila da se na summitu ne replicira drugima.

O summitu OESC-a u Kazahstanu u eksluzivnom interjuu za RSE govorio je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki - moon.Za mnoge je promatrače čudno da se Summit OSCE-a održava u Kazahstanu, zemlji koju je Human Rights Watch opisao kao državu u kojoj ljudska prava stagniraju i u kojoj su medijske slobode „misaona imenica“.

Političari se međutim nadaju da će upravo skup u Astanu podstaći vlasti da djeluju i da će se situacija bitno popraviti.
XS
SM
MD
LG