Dostupni linkovi

Hladnoća blokirala letove u Rusiji i SAD


Policija pokušati da se smiri uznemirene putnike na praznim šalterima na aerodromu Domodjedovo, Moskva, 28. decembar 2010.
Policija pokušati da se smiri uznemirene putnike na praznim šalterima na aerodromu Domodjedovo, Moskva, 28. decembar 2010.
Ruski predsjednik Dmitrij Medvjedev zatražio je državnog tužitelja da preispita rad aerodroma u Moskvi, nakon što je hiljade putnika ostalo „nasukano“ u zračnoj luci.

Iznenadni val hladnoće i snijega probleme je donio i na istočnoj obali SAD.

Strašne hladnoće i nestanak struje u posljednja je tri dana prouzročilo otkazivanje preko 200 letova na aerodromima Domodjedovo i Šeremetjevo u Moskvi. Iza neuobičajeno toplog vremena zimske su padavine zaledile i piste i avione. Jedan od putnika kaže da nema nikog da im pomogne.

"Ono što se ovdje dešava može se nazvati totalni kolaps i kaos. Ne samo da smo zarobljeni na aerodoromu, nego nam ne daju ni informacije. Nema službenika ni areodorma ni Aeroflota. Svi su otišli", kaže on.

Jelena Galanova, portparol međunarodnog aerodorma Domodjedovo, kaže da se situacija postepeno stabilizuje.

"Pozvali smo radnike iz dvije smjene da srede prtljag. Trenutno je u aerodromu između 8 i 10 hiljada ljudi. Djeluju smireno. Ponudili smo im tople i hladne napitke, te sendviče", naglasila je ona.

Obustavljeni letovi i u Americi


Snježno nevrijeme koje je zahvatilo sjeveroistok SAD-a u nedjelju i ponedjeljak ostavilo je mnoge gradove pod debelim snježnim pokrivačem, zarobilo hiljade putnika na aerodromima i poremetilo auto-saobraćaj.

Najteže je pogođeno šire gradsko područje New Yorka, gdje takvo nevrijeme nije zabilježeno u zadnjih 60 godina.

Visina snježnog pokrivača kreće se od 50 do 75 centimetara. Vjetar koji je puhao brzinom i većom od 100 kilometara na sat napravio je snježne nanose na cestama, željezničkim prugama i sletnim stazama aerodroma.

Radnici sklanjaju snijeg na aerodromu u Nju Džersiju, 27. decembar 2010.
Umorni putnici su proveli i do 48 sati na aerodromima, željezničkim i autobusnim stanicama, a neki i u nekoliko kompozicija njujorškog metroa, koje su stale u snježnim nanosima na dijelovima mreže koja ide nadzemno.

Otkazano je oko 6000 letova, što je poremetilo avio saobraćaj u velikom dijelu SAD-a. Strahuje se da će mnogi od njih tamo dočekati i Novu godinu.

"Trebali smo juče otputovati za Las Vegas. Let je otkazan, jako sam ljuta zbog toga", rekla je jedna putnica.

"I naš je let otkazan, ali se nadam da ćemo uspjeti uloviti neki drugi kojim bismo se vratili u Toronto. Ali slabe su šanse", nada se jedan od putnika na aerodromu u New York-u.
XS
SM
MD
LG