Dostupni linkovi

Anarhisti u Rimu preuzeli odgovornost za eksplozije u ambasadama


Policija na mestu eksplozije u čileanskoj ambasadi u Rimu, 23. decembar 2010.
Talijanska anarhistička grupa preuzela je odgovornost za eksplozije dvaju paketa bombi u švicarskoj i čileanskoj ambasadi u Rimu.

"Revolucionarna ćelija Lavrosa Fountasa", u decembru je prošle godine postavila i bombu u blizini milanskog Univerziteta.

„Uništit ćemo sistem dominacije, živio FAI, živjela anarhija“, stoji među ostalim u poruci grupe Neformalna anarhistička federacija , skraćeno FAI koju je policija pronašla nakon uviđaja u čileanskoj ambasadi.

Poruku je potpisala Revolucionarna ćelija Lavrosa Fountasa nazvana po grčkom anarhisti koji je u martu stradao u okršaju s policijom.

Bombe koje su juče eksplodirale u švicarskoj i čileanskoj ambasadi u Rimu ozlijedile su dvoje ljudi, i pojačale strahovanje od mogućih terorističkih napada u Evropi za vrijeme blagdana.
Roberto Maroni: anarhisti su dobro povezani i osim u Grčkoj ima ih i u Italiji i Španiji.

Prva eksplozija desila se u švicarskoj, a tri sata kasnije u čileanskoj ambasadi u glavnom talijanskom gradu. Obje su eksplozivne naprave stigle u pismima i ozlijedjeni su službenici diplomatskih predstavništava.

Talijanski su dužnosnici izrazili žaljenje zbog nemilih dogadjaja obećavši da će počinioci biti pronađeni.

"Pratimo i neke internacionalne veze, ali ne mogu dati detalje. Meni se čini da incidenti nemaju veze sa samim Rimom", rekao je rimski gradonačelnik Gianni Alemanno.

Neformalna anarhistička federacija poznata je talijanskoj policiji. Riječ je o grupi koja se solidarizira s anarhistima koji su posljednjih mjesec dana izveli nekoliko bombaških napada u Ateni.

Radikalni grčki anarhisti su 2.novembra poslali ukupno 14 bombi-pisama. Među ostalim u Ambasadu Švicarske te francuskom predsjedniku Sarkozyju.

Njemačkoj kancelarki Merkel i talijanskom premijeru Silviu Berlusconiju. Dvije su bombe eksplodirale prouzročivši ranjavanje ljudi, većinu je ih policija na vrijeme otkrila.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni izjavio je kako su anarhisti dobro povezani, te da ih, osim u Grčkoj i Italiji ima i u Španiji.
XS
SM
MD
LG