Dostupni linkovi

Francuski senat popušta pred štrajkačima


Francuska - Demonstranti su protestvovali protiv penzione reforme, Tuluz, 16. oktobar 2010.
Francuski senat odgodio je glasanje o novoj mirovinskoj reformi do petka. Sindikati su pozvali na proširenje protesta protiv vladinih mjera. Uz ogromnu podršku javnosti, sindikalisti očekuju da će konzervativna vlada predsjednika Nicolasa Sarkozya popustiti i odustati od prijedloga o podizanju starosne granice za odlazak u mirovinu na 62 godine.

Štrajkovi su ušli u deseti dan. Rafirenerije ne rade, kamioni usporavaju promet. Glavna francuska luka Marseille je u blokadi. Turizam već bilježi gubitke, jer malo je onih koji su spremni odmor provesti u neizvjesnosti.

Primjerice, poznati glumac i oskarovac Tim Robbinsom otkazao je sa svojim bendom debitanski nastup u Parizu. Lady Gaga je prolongirala najavljene koncerte u francuskoj prijestolnici.
Francuski sindikati ponavljaju da je radnička klasa nepravedno kažnjena mirovinskom reformom, te da je vlada dužna pronaći novac za mirovinski sustav. Oni strahuju da je ova reforma uvod u slom cijele mreže socijalne skrbi koju uživaju Francuzi

Bernard Thibault, lider moćnog sindikata CGT pozvao je na nove proteste idući tjedan.

„Svakoga dana igramo se mačke i miša, kako kažu moje kolege. No, u jednom trenutku, morati ćemo sjesti za stol i razgovarati. No, to se sada ne dogadja što smatram velikom sramotom”, poručio je Thibault vladi.

Opozicija stotinama amandmana pokušava odgoditi glasanje u Senatu. Socijalisti također pozivaju na dijalog. Ali, Sarkozy se odbija predati. Ističe da je mirovinska reforma nužna kako bi se reducirao budžetski deficit.

Protesti nisu bili nasilni osim sporadičnih slučajeva kada su se mladi sukobili s policijom u pariškom predgradju i u blizini Lyona.

Francuski sindikati ponavljaju da je radnička klasa nepravedno kažnjena mirovinskom reformom, te da je vlada dužna pronaći novac za mirovinski sustav. Oni strahuju da je ova reforma uvod u slom cijele mreže socijalne skrbi koju uživaju Francuzi.

Mediji u zemlji komentiraju aktualnu situaciju. Poslovni dnevnik „Les Echos“ naglašava da se zemlja nije razvijala zadnjih deset godina, da je nezaposlenost rasla i da je odbijanje mirovinske reforme vezano i uz činjenicu da građani ne vide nikakvu budućnost.

Lijevo orijentirani Liberation ističe da su posljednja dešavanja posljedica toga što su oni koji su vodili zemlju mislili da se financijska kriza neće odraziti na sve ostale segmente života. Prođe li mirovinska reforma, ona će postati glavna tema idućih predsjedničkih izbora, naglašava ovaj dnevnik.

Konzervativni „Figaro“ piše da u inozemstvu raste nevjerica zbog toga što Francuzi ne shvaćaju trenutak u kojem se nalaze. Kriza je svuda u svijetu. Francuzi su socijalni model države nastao nakon Drugog svejtkog rata uzeli kao gotovu stvar, a vremena su se od tada do danas bitno promijenila.
XS
SM
MD
LG