Dostupni linkovi

Obama posetio Indoneziju


Predsednik Susilo Bambang Judhojono i njegov američki kolega Barak Obama u Džakarti, 09. novembar 2010.
Predsednik Susilo Bambang Judhojono i njegov američki kolega Barak Obama u Džakarti, 09. novembar 2010.
Američki predsednik Barak Obama je, nakon trodnevne posete Indiji, doputovao u Indoneziju, gde je proveo deo detinjstva. Cilj Obaminog boravka u najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji je jačanje bilateralnih veza u sektoru bezbednosti i trgovine, kao i približavanje islamskom svetu.

Nakon dva odlaganja, Obama je stigao u Džakartu gde je četiri godine pohađao školu. Međutim, analitičari ističu da će američki predsednik imati najmanje vremena za turizam tim pre što će verovatno skratiti posetu za nekoliko sati zbog pepela koji je u atmosferu izbacio vulkan Merapi, saopštio je portparol Bele kuće Robert Gibs.
Indonezija, blizak saveznik Vašingtona u regionu, najsnažnija privreda u jugoistočnoj Aziji i članica Grupe 20 (G-20), važan je akter ne samo za investitore, već i za političku stabilnost tog dela Azije

Cilj posete američkog predsednika Indoneziji, najmnogoljudnijoj muslimanskoj državi i četvrtoj zemlji u svetu po broju stanovnika, jeste jačanje bilateralnih odnosa u domenu bezbednosti i trgovine. Predviđeno je potpisivanje Pakta o partnerstvu o kome je postignuta saglasnost pre godinu dana, a koji će pokrivati trgovinu, investicije, bezbednost i obrazovanje.

Indonezija, blizak saveznik Vašingtona u regionu, najsnažnija privreda u jugoistočnoj Aziji i članica Grupe 20 (G-20), važan je akter ne samo za investitore, već i za političku stabilnost tog dela Azije.

Obama je pozdravio ekonomski rast i demokratski napredak Indonezije. Istovremeno je ohrabrio vlasti u Indoneziji da nastave beskompromisnu politiku prema islamskim militantima.

Obama će u sredu posetiti najveću džamiju u toj zemlji i održaće predavanje na Univerzitetu. Osim podsticaja Indoneziji da nastavi demokratske reforme i ekonomski rast, cilj Obaminog nastupa biće obnavljanje dijaloga sa muslimanima koji je pokrenuo u govoru u Kairu 2009. U glavnom gradu Džakarti sprovedene su jake mere bezbednosti s obzriom da je Indonezija poslednjih godina nekoliko puta bila izložena terorističkim napadima. U najsmrtonosnijem na ostrvu Bali 2002. godine poginulo je više od 200 ljudi.
Čovek prodaje majice sa likom predsednika Obame, Džakarta

Obama je živeo u Džakarti od 1967. do 1971. ili od svoje šeste do desete godine kada se njegova majka Stenli Endanam udala za indonežanskog državljanina Lolo Sotera.

Predsednik SAD-a je već dva puta bio primoran da odloži posetu Džakarti - u martu zbog usvajanja zakona o zdravstvu i u junu zbog ekološke katastrofe u Meksičkom zalivu, izazvane curenjem nafte.

Obama će iz Džakarte otputovati u Seul, gde se krajem sedmice održava samit grupe 20 najrazvijenih država.

On je prethodno na kraju trodnevne posete Indiji podržao njeno nastojanje da dobije stalno mesto u Savetu bezbednosti UN. On je u obraćanju parlamentu pohvalio razvoj Indije i naglasio značaj snažnih strateških odnosa sa SAD.
XS
SM
MD
LG