Dostupni linkovi

Liju Ksjaobo dobitnik Nobelove nagrade za mir


Disident Lu Ksjaobo dobitnik Nobelove nagrade za mir 2010
Disident Lu Ksjaobo dobitnik Nobelove nagrade za mir 2010
Kineski disident Liju Ksjaobo (Liu Xiaobo) dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir. Liju je pred kraj prošle godine osuđen na 11 godina zatvora zbog, kako je navedeno u presudi, “podsticanja rušenja državne vlasti “

“Norveški Nobelov komitet odlučio je da Nobelovu nagradu za mir za 2010. dobije Liju Sjaobo za njegovu dugu i nenasilnu borbu za funadmentalana ljudska prava u Kini", rekao je
predsjednik Norveškog Nobelovog komiteta Tjorborn Jagland obrazložući odluku da na 11 godina zatvorske kazne osuđeni kineski disident bude ovogodišnji laureat najprestižnije svjetske nagrade.

Komitet je uvjeren da su pitanja ljudskih parava i mira blisko povezana, kao i da je poštovanje ljudskih prava preduslov za bratstvo među narodima, a o čemu je pisao i Alfred Nobel.

Predsedavajući norveškog Nobelovog komiteta, Tjorborn Jagland, sa fotografijom zatvorenog kineskog disidenta Liu Ksiaobo, Oslu, 08. otobar 2010.
Jagland je pojasnio da "iako član 35. kineskog Ustava glasi da građani Kine uživaju slobodu govora, štampe, udruživanja, okupljanja i demonstriranja, u praksi se stalno pokazuje da su im te slobode često uskraćene".

Više od dvije decenije Liju je bio snažan zagovornik poštovanja osnovnih ljudskih prava u Kini, još od protesta na trgu Tjenamen 1989. godine.

“Više od dvije decenije, Liju Ksjaobo je snažan zagovornik primjenu osnovnih ljudskih prava u Kini. Učestvovao je na protestima na Tjenanmenu 1989. godine. On je bio vodeći autor Povelje 08, koji predstavlja manifest tih prava u Kini, koji je objavljen na 60. godišnjicu Univerzalne deklaracije Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima", istako je Jagland.

Liu je osuđen na 11 godina zatvora i dvije godine oduzimanja političkih prava zbog „podsticanja rušenja državnih vlasti”. On je stalno tvrdio da je ova kazna u susprotnosti i sa ustavom Kine i protivna osnovnim ljudskim pravima.

"Služeći kaznu, Liu je postao prije svega simbol rasprostranjen borbe za ljudska prava u Kini", naglasio je Jagland.

Kampanju Lijua za jačanje ljudskih prava podržali su mnogi Kinezi u zemlji i dijaspori, a on je u domovini izrastao u simbol borbe za pravdu, ravnopravnost i pravo.

"Kina je postala velika ekonomska i politička sila, i normalno je da velike sile budu na meti kritike", ocjenio je predsjendik Norveškog nobelovog komiteta.

Ovo je prvi Nobel za kineske disidente od kako je prije tri decenije komunistička vlast preduzela ekonomske, ali ne i političke reforme. Liju je, za razliku od većine saboraca, zagovarao više mirne, postepene političke promjene, nego nasilno sukobljavanje sa vladom.

Zbog toga što je Liju trenutno u zatvoru, Jagland je reako da nije siguran ko će biti prisutan na ceremomoniji dodjele, da to još uvjek ne znaju, ali da to nije nešto što uzimaju u obzir kada odlučuju o laureatu.

Kina osudila dodelu nagrade za mir njenom disidentu

Kina osudila dodelu Nobelove nagrade disidentu

Kina je danas osudila dodeljivanje Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobo, ističući da će ta odluka Nobelovog komiteta iz Osla ugroziti odnose Pekinga i Norveške.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo danas da bi Nobelova nagrada za mir trebalo da promoviše međunarodno prijateljstvo i razoružanje.

"Liju Sjaobo je kriminalac, koga su kineske pravosudne vlasti osudile zbog ugrozzavanja kineskih zakona. Nagrađivanje Lijua je u potpunoj
suprotnosti sa osnovnim principom nagrade za mir i predstavlja takođe izrugivanje njoj", ocenjuje se u saopštenju ministarstva u Pekingu.

U Kini, u vreme dok je spiker čitao ime dobitnika Nobela za mir prekinuto emitovanje vesti američke televizijske mreže Si-En-En (CNN), čiji program može da se prati u stranim hotelima i svim mestima gde se okupljaju stranci.

Liju izdržava kaznu zatvora od 11 godina od prošlog decembra zbog pisanja manifesta 2008. godine sa grupom aktivista zalažući se za slobodu govora i uvođenje višepartijskog sistema.
XS
SM
MD
LG