Dostupni linkovi

Nestaje biljni i životinjski svet


Anemone ribe, Peking, Kina, 24. februar 2009.
Smanjene biljnih i životnjskih vrsta sve je alarmantnije. Što učiniti da se taj negativni trend zaustavi? Odgovor traže predstavnici oko 190 država članica UN na znanstvenom skupu u Japanu.

Načinom kojim živimo sve brže uništavamo život oko sebe, upozorio je Achim Stener, direktor UN ovog programa zaštite okoliša. Nastavi li se ovakvim tempom zagadjenja okoliša u idućih desetak godina mogle bi izumrijeti mnoge biljne i životnjske vrste.

Direktor Zoološkog instituta u Londonu Jonathan Bailee izjavio je kao očekuje ishod skupa bude ambiciozni međunarodni dogovor .

"Nekada smo upozoravali na moralne ili etičke razloge zbog kojih želimo spasiti biološke raznolikosti. No onda smo počeli vrednovati stvari na temelju tržišta. Na primjer, neko stablo više vrijede ako se podsječe, onda smo da posjekli", rekao je Bailee.

UN-a kaže da svijet nije uspio doći do cilja, postavljenog u 2002. da 2010. – bude Međunaroda godina biološke raznolikosti.

Biolozi upozoravaju da su vrste nestaju brzinom i do 1.000 puta brže od prirodnog gubitka. Izumiranje prijeti za više od petine svjetskih biljnih vrsta i kopnenih životinaja. Prijetnja se odnosi i na trećinu vrsta slatkovodnih riba.
Ne poduzmu li se koraci kako bi se preokrenuo trend gubitaka biološke raznolikosti, znanstvenici upozoravaju da će prirodna staništa biti smanjivanja i na kraju uništena, što će dovesti do nedostatka čiste vode, zraka, te će biti nemoguće izbjeći ekstremne vremenske prilike

To je uglavnom zbog uništavanja staništa, širenja poljoprivrede, sječe šuma, prekomjernog iskorištavanja bioloških resursa, ali i prevsntveno zbog klimatskih promjena.

Godišnji ekonomski trošak degradacije okoliša i biološke raznolikosti procijenjen je na tisuće milijardi dolara - što odgovara čak 10 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda.

Na prošlomjesečnom samitu o krizi glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon upozorio je da je biološka raznolikost usko vezana uz svjetsko gospodarstvo.

"Održavanje i obnavljanje naših prirodnih potencijala može osigurati ekonomski dobitak vrijedan milijarde dolara svake godine. Uništavanje prirode je kao bacanje novca kroz prozor", istakao je Ki-Moon.

Ne poduzmu li se koraci kako bi se preokrenuo trend gubitaka biološke raznolikosti, znanstvenici upozoravaju da će prirodna staništa biti smanjivanja i na kraju uništena, što će dovesti do nedostatka čiste vode, zraka, te će biti nemoguće izbjeći ekstremne vremenske prilike.

Taj gubitak će izravno utjecati na blagostanje u svijetu i posebno će pogoditi najsiromašnije i najugroženije.
XS
SM
MD
LG