Dostupni linkovi

Na pomolu novi rat u Gazi


Izraelski vojnici pripremaju se za patrolu veoma blizu granice između Izraela i Gaze
Izraelski vojnici pripremaju se za patrolu veoma blizu granice između Izraela i Gaze
Priredio: Želimir Bojović

Sve dok Hamas kontroliše pojas Gaze, još jedan rat je samo pitanje dana i uopše nije upitan, rekao je viši izraelski vojni zvaničnik za BBC.

On je dodao kako je Hamas dosta snažniji u odnosu na pre dve godine kad je Izrael pokrenuo vojnu ofanzivu u tom području.

Prošle sedmice je povećan broj "incidenata" za koji su odgovorni ljudi iz Gaze, a još ranije su iz izraelskog ministarstva odbrane istakli kako su u blizini Gaze rasporedili tenkove s novim raketnim odbrambenim sistemom.
Prošle sedmice izraelsko ministarstvo odbrane istaklo je kako su u blizini Gaze rasporedili tenkove s novim raketnim odbrambenim sistemom

Reč je o sistemu koji je dizajniran da uništi rakete poput AT-14 Kornet, ruske proizvodnje, od kojih je jedna 6. decembra pogodila izraelski tenk Merkava.

Laserski vođena raketa koja u sebi ima 10 kg eksploziva pogodila je oklop spremnika tenka, ali posada je ostala nepovređena.

"Srećom, nije eksplodirala u spremniku. To je jedan od najopasnijih teških projektila koji nije bio korišćen čak ni za vreme rata u Libanu", izjavio je načelnik glavnog štaba izraelske vojske, general Gabi Ashkenazi.

Iako nijedna palestinska vojna grupa nije preuzela odgovornost za napad, Izrael je najavio da će pojačati napade na objekte Hamasa, čak i ako ovaj pokret nema ništa s napadom.

UN su iznele podatak kako je izraelska vojska ubila najmanje 62 Palestinca u Gazi u ovoj godini.

A u dvadesetdvodnevnom sukobu između izraelske vojske i Palestinaca u Gazi krajem 2008. i početkom 2009. godine poginulo je oko 1.300 Palestinaca i 13 Izraelaca.
XS
SM
MD
LG