Dostupni linkovi

Hadžiluk na planini Arafat


Muslimanski hodočasnici mole na planini Arafat u blizini svetog grada Meke, 15. novembar 2010.
Muslimanski hodočasnici mole na planini Arafat u blizini svetog grada Meke, 15. novembar 2010.
Više do dva milijuna muslimana okupilo se na godišnjem hadžu na planini Arafat u Saudijskoj Arabiji. Vjernici slijede stope i riječi proroka Muhameda koji je prije 14 soljeća izgovorio na svetom mjestu.

Muslimani vjeruju da se na ovaj dan otvaraju vrata nebesa onima koji mole i traže opraštanje.

Sirijski hodočasnik Muhammad Babaki u podnožju brda Arafat, kaže da je doživljaj nesvakidašnji.

"To je neopisiv osjećaj. Nadamo se da Bog oprašta sve i prihvaća naše hodočašća", kaže on.

Deseci tisuća hodočasnika obučeni u bijelo počeli su uspon na svetu planinu iz šatora grada Mina u zoru, uzvikujući: "Evo me, Bože, odgovoram na tvoj poziv".
Saudijski dužnosnici objavili su da su odobrili dolazak oko 1,7 milijuna hodočasnika iz stranih zemalja, a oko 200 hiljada dozvola rezervirane su za hodočasnike koji dolaze iz Saudijske Arabije

Dobrotvorne organizacije opskrbljuju vjernike vodom i suncobranima za zaštitu od sunca.

Mnogi od njih biti će vraćeni posebnim autobusima.

Hadž je počeo u nedjelju, a odočasnici dolaze iz Meke ili izravno u Minu.

Nakon zalaska sunca, hodočasnici će se premjestiti na Muzdalifu kako bi prikupljali kamenje kojima će izgraditi zidiće. Ritual predstavlja otpor svemu lošem i opiranje iskušenjima.

Hadž je jedan od najvećih i najmasovnijih oblika izražavanja vjere u islamskom svijetu i traje pet dana.

Četvrtina svjetske populacije su muslimanski vjernici, a hadž je dužnost svih vjernika i trebao bi biti obavljen barem jednom.

Saudijski dužnosnici objavili su da su odobrili dolazak oko 1,7 milijuna hodočasnika iz stranih zemalja, a oko 200 hiljada dozvola rezervirane su za hodočasnike koji dolaze iz Saudijske Arabije ili susjednih država u Zaljevu.

No, izvještaji kažu da su na planinu Arafat krenuli deseci tisuća hodočasnika koji nemaju dozvolu boravka.

Saudijske vlasti poduzele su nove mjere kako bi se izbjegle situacije kakve su znale dogadjati posljednjih godina i u kojima je bilo žrtava, najčešće zbog požara u hotelima, u sukobima policije s prosvjednicima i u smrtonosnim stampedima.

Godine 2006. u stampedu je poginulo više od 360 ljudi.

Ove godine je pušten u promet vlak koji je izgrađen u Kini kako bi se smanjio rizik od velikih gužvi i pretrpanosti na cestama. Očekuje se da će ovim valkom biti prevezono oko 180 hiljada putnika tokom petodnevnog hadža.

Vlasti Saudijske Arabije ne isključuju moguće napade ogranka Al-Qaide, pa su snage sigurnosti raspoređene u značajnom broju.
XS
SM
MD
LG