Dostupni linkovi

Gruzija tvrdi da je razbila rusku špijunsku mrežu




Ministarstvo unutarnjih poslova Gruzije, objavilo je razotkrivanje ruske špijunske mreže na svojoj teritoriji. Uhapšeno je 13 osoba osumnjičenih za špijunažu, četiri ruska državljana i 9 Gruzijaca.

Zamjenik odjela protivobavještajne službe u ministarstvu spoljnih poslova Gruzije Otar Orjonikidze rekao je, na konferenciji za novinare, da su mnogi od uhpšenih vojni piloti koji su učestvovali u špijunskom lancu prenošenja povjerljivih gruzijskih vojnih informacija ruskim obavještajnim službama.

"Uspjeh operacije uveliko je potpomognut odlukom vlade 2006. godine da amnestira one koji su dobrovoljno priznali vezu sa stranom obavještajnom službom i time su bili oslobođeni krivičnog gonjenja", kaže on.

Gruzijska televizija emitirala je video u kojem su uhapšeni priznali krivicu uključujući i vojnog oficira koji je tvrdio da je 2004. godine bio ucjenjivan da bi se bavio špijunažom za Moskvu.
Policajci privodi neidentifikovanog čoveka ( u sredini), koji je optužen za špijuniranje u korist Rusije, Batum, Gruzija, 5. novembar 2010.


Gruzijski službeni izvori tvrde da je centar špijunskog lanca bio u bivšoj separatističkoj regiji Adjara na Crnom moru. Tbilisi je preuzeo kontrolu nad tom regijom 2004. godine.

Glasnogovornik ministarstva spoljnih polova Rusije oglasio se kratko, rekavši da u Moskvi čekaju više detalja o cijelom događaju kako bi mogli iznijeti svoj stav.

Ruska novinska agencija Interfax objavila je, prema neimenovanom izvoru iz ministarstva spoljnih poslova, da je Moskva "veoma razljućena" hapšenjima.

Ove dvije zemlje prekinule su odnose nakon ruske invazije Gruzije 2008. godine, nakon što je Tbilisi pokušao vojno riješti problem separatista u Abkaziji i Južnoj Osetiji.

Rusija je priznala obe separatističke regije kao neovisne države, podržana u toj odluci samo od Nikarague, Venecuele i južno pacifičkog ostrva Nauru.

Gruzija je otkrila nekoliko ruskih špijuna u proteklim godinama, uključujući 4 ruska vojna službenika 2006. godine. Moskva je tada privremeno uvela embargo na uvoz gruzijskih proizvoda.

Gruzijski zvaničnici kažu da je akcija otkrivanja ove špijunske mreže počela prije četiri godine, te da je uspjela zahvaljujući svojim izvorima u ruskoj vojnoj sigurnosnoj službi.
XS
SM
MD
LG