Dostupni linkovi

Gordon: Amerika veruje u napredak regiona


Filip Gordon, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju,
Filip Gordon, pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju,
Razgovarala Heder Maher (Heather Maher) Priredio Dragan Štavljanin

Vašington se nada da će u novom rasporedu snaga nakon izbora, domaći lideri shvatiti da budućnost Bosne zavisi od njihovog zajedničkog rada i sprovođenja reformi, kao što je rešavanje statusa državne i vojne imovine i uključivanje na put ka Evropskoj Uniji, kazao je za Radio Slobodna Evropa pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu Filip Gordon (Philip). Kada je reč o Kosovu, Gordon je istakao da su SAD spremne da igraju konstruktivnu ulogu u predstojećim razgovorima Beograda i Prištine.

RSE: Bili ste nedavno u Bosni i Hercegovini sa sekretarkom Klinton. Situacija je nestabilna. Refrome su u blokadi pre svega zbog protivljenja Republike Srpske. Nedavni pokušaji SAD i EU da podstaknu reformski proces reformi su propali a političke partije se sada nadmudruju oko formiranja nove vlade. Kakva je strategija SAD u cilju pomoći Bosni da izađe iz ćorsokaka?

Gordon: Ostajemo veoma angažovani u Bosni i zato je sekretarka (Klinton) želela da je poseti i uputu poruku direktno narodu: da mi
Budućnost Bosne zavisi od njihovog zajedničkog rada i sprovođenja nekih od pomenutih reformi, kao što je rešavanje statusa državne i vojne imovine i uključivanje na put ka Evropskoj Uniji
podržavamo Bosnu kao funckionalnu i suverenu državu. SAD su mnogo ulagale u Bosnu svih ovih godina i ostvaren je veliki napredak tokom više od decenije otkako je potpisan Dejtonski sporazum. Ali ona je u blokadi, vi to nazivate “ćorsokak”, i to je trenutna situacija. Mi smo podržali (NATO-ov) akcioni plan članstva za Bosnu i jasno smo predočili da bi taj proces započeo, domaći političari moraju da rešenje pitanje svojine nad vojnom inovinom a što je nerazrešeno 15 godina nakon rata. Smatramo da su nužne delimične promene ustava ne samo da bi se Bosna našla na putu ka potencijalnom članstvu, a što će, kako je rekla sekretarka (Klinton) SAD nastaviti da podržavaju, već i domaći političari moraju da urade sami deo posla,, a međusobne svađe ih neće odvesti tamo gde bi trebalo da stignu. Upravo su završeni izbori. Ima pozitivnih znakova jer su umerene snage ostvarile uspeh, tu su izvesne promene u tročlanom Predsedništvu. Mi se nadamo da će u novom rasporedu snaga, lideri shvatiti da budućnost Bosne zavisi od njihovog zajedničkog rada i sprovođenja nekih od pomenutih reformi, kao što je rešavanje statusa državne i vojne imovine i uključivanje na put ka Evropskoj Uniji. To je način da se služe svojim građanima, a ne samo da zastupaju svoje etničke entitete.

RSE: Kosovo i Srbija se pripremaju za razgovore o praktičnim pitanjima. Da li će SAD imati neku posredničku ulogu, s obzirom da je EU najavljena kao ključni medijator – i kakav ishod očekujete?

Gordon: Generalna Skupština UN se saglasila da započnu razgovori Kosova i Srbije uz posredovanje EU. Mi to podržavamo, glasali smo za rezoluciju. Smatramo da je EU dobro pozicionirana da posreduje u razgovorima. I Srbija i Kosovo žele da postanu članice Unije, što mi podržavamo, naravno, kada ispune uslove. Istakli smo, takođe, da očekujemo i spremni smo da se uključimo. Imamo jake veze i sa Srbijom i Kosovom i, stoga, imamo šta da ponudimo. Dok će EU posredovati u razgovorima, SAD su takođe spremne da igraju konstruktivnu ulogu.
XS
SM
MD
LG